Home

Achtergrond 219 x bekeken 1 reactie

Vlees noch vis

In één woord teleurstellend. Dat moet het oordeel luiden over de plannen die het kabinet vandaag heeft ontvouwd voor de land- en tuinbouw.

De Rijksbegroting voor 2009 bevat hoegenaamd geen nieuws voor deze sectoren.

Vooral de glastuinbouw had met enige verwachting uitgekeken naar Prinsjesdag. In de aanloop daarnaartoe hadden delegaties van deze sector meermalen aangeklopt bij departementen om steun, nu veel tuinders zuchten onder de hoge energieprijzen. In woord prijst het kabinet de innovatie in de glastuinbouw, maar er komt geen cent bij; de extra 35 miljoen euro waren twee jaar geleden al toegezegd. Het kabinet ziet de glastuinbouw als toekomstig energieleverancier, maar realiseert zich blijkbaar onvoldoende dat lange termijn-investeringen onder grote druk staan, bij de huidige energiekosten.

Ook de veehouderij moet haar kringlopen sluiten, vindt het kabinet, maar hoe dat moet, daarover is het rijkelijk vaag. Verder heeft de begroting de veehouderij weinig nieuws te bieden, buiten een bedekt maar niettemin opvallend pleidooi voor het eten van minder vlees.

Dat is te begrijpen in het licht van de actuele voedsel- en klimaatproblematiek, maar zal in veehoudend Nederland niet met applaus worden begroet. Die problematiek bood het kabinet een kans voedsel, als eerste levensbehoefte, een prominentere plek te geven in zijn plannen, een kans die het deerlijk heeft laten liggen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Natuurlijk is het kabinet vaag over hoe de veehouderij de kringloop moet sluiten.
  Dit zou betekenen dat het kabinet moet erkennen dat kunstmest not done is, en de plantaardige produktie moet plaatsvinden met het natuurprodukt mest.
  En dat de veehouderij gekoesterd moet worden om op termijn voldoende meststoffen voorhanden te hebben.
  Tja, ga dat de kunstmestfabrikanten maar eens uitleggen. En de gewone burger met inmiddels 750.000 flappies op het balkon wil het ook niet begrijpen.
  En het draait toch nog altijd om de kiezer, nietwaar?
  En dus schuift men het probleem lekker door naar het volgende kabinet.
  Heerlijk, geen moeilijke besluiten, geen weerstand en dus behoud van baan en salaris. En ter afsluiting van het jaar.........lekker de jaarlijkse barbeque op het binnenhof.

Of registreer je om te kunnen reageren.