Home

Achtergrond 210 x bekeken

Verspreiding Q-koorts vermoedelijk vooral via lucht

De (dier-)ziekte Q-koorts verspreidt zich vermoedelijk vooral via de lucht.

Een toename van het aantal zieke mensen na een warme en droge periode suggereert dat, antwoordt minister Ab Klink (volksgezondheid) op vragen van de PvdD.

Een andere belangrijke besmettingsroute lijkt indirect contact (via, mest, hooi en stro) met besmette dieren, aldus Klink. De minister benadrukt dat de bacterie Coxiella Burnetii, de veroorzaker van Q-koorts, niet alleen voorkomt onder vee, maar ook bij huisdieren en wilde vogels.

Klink voelt er dan ook niets voor om (intensieve) veehouders aansprakelijk te stellen voor de verspreiding van de bacterie, zoals de PvdD voorstaat. Ook het verminderen van het aantal (intensieve) veehouderijen rond dorpen en steden ziet Klink niet zitten. "Door de goed georganiseerde veehouderij zijn in Nederland juist veel dierziekten uitgeroeid."

Sinds begin dit jaar zijn bij de GGD’s in het hele land 808 gevallen gemeld van Q-koorts bij mensen. Van hen zijn er 156 in het ziekenhuis opgenomen; één patiënt is overleden, maar daarbij is niet komen vast te staan dat dit het gevolg was van Q-koorts. Hoeveel dieren besmet zijn met de bacterie is onduidelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.