Home

Achtergrond 160 x bekeken

Verburg tegen tijdelijk verbod op aanleg megastallen

Minister Verburg van landbouw ziet geen reden om een tijdelijk verbod in te stellen op de bouw van megastallen. De Partij voor de Dieren had hierom gevraagd, omdat er volgens deze partij geen helderheid is over duurzaamheids- en dierenwelzijnscriteria.

Megastallen kunnen, mits duurzaam uitgevoerd. De concrete invulling per geval is een zaak van de betreffende ondernemers, de decentrale overheden en maatschappelijke organisaties, aldus Verburg. De afgelopen tijd zijn diverse gerenommeerde planbureaus, adviesraden en onderzoeksinstituten al om advies gevraagd. Deze adviezen geven samen een goed integraal beeld van het totaal aan kansen en risico’s van megastallen en over mogelijke maatregelen waarmee eventuele negatieve effecten kunnen worden voorkomen. Verburg ziet dan ook geen meerwaarde in nadere analyses of aanvullende adviezen.

Het toepassen van extra maatregelen voor dierenwelzijn in megastallen wil Verburg vooralsnog stimuleren en niet via regelgeving afdwingen. De minister vindt het van belang, mede vanwege de maatschappelijke discussies over megastallen, dat de betreffende ondernemers een voorhoedepositie innemen.

Meer informatie Antwoord van Verburg op kamervragen PvdD

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.