Home

Achtergrond 257 x bekeken 3 reacties

Verburg gaat knelpunten rond pachtprijzen inventariseren

Minister Gerda Verburg (LNV) gaat de knelpunten rond de pachtprijzen inventariseren op grond van zaken, die aanhangig worden gemaakt bij de Grondkamer.

Daarnaast moet landbouwinstituut LEI beoordelen of het aantal pachtregio's wellicht iets kan worden uitgebreid. Die toezeggingen deed Verburg vanmiddag in een debat over de pacht. Vrijwel de hele Kamer vroeg haar daar iets te doen aan de problemen met de nieuwe pachtprijzen. In eenderde van de gevallen komt de pachtprijs uit boven de vastgestelde regionorm. De Kamer wijt dat, met LTO en de bond van landpachters, aan een te grove regio-indeling.

Aanvankelijk voelde Verburg niets voor een herziening van de nieuwe pachtwetgeving. "Het is een evenwichtig bouwwerk, waar je niet zomaar een steentje uit kunt trekken zonder de balans te verstoren." Met haar toezeggingen, later in het debat, bood zij hiertoe toch enige openingen. De uitkomsten stuurt zij vóór 1 mei 2009 naar de Kamer, zodat ze nog kunnen worden betrokken bij de vaststelling van de nieuwe pachtprijzen in 2009.

LTO-pachtdeskundige Dries van Rozen vond de toezeggingen te mager. Hij vreest dat van een verfijning van de pachtregio's weinig terechtkomt.

Verburg beloofde ook de kwestie van de toeslagrechten (voor pachter of verpachter?) in Europees verband aan te kaarten. De Europese Commissie moet wat haar betreft eenduidig vastleggen dat de toeslagen voor de pachter zijn. Nu oordelen rechters in verschillende lidstaten hierover niet eensgezind.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Freek

  Jaja, mooie boel mevrouw Verburg.... Dus eerst moet de boel door de pachters op de spits worden gedreven door een gang naar de grondkamer voordat u wat gaatdoen aan iets kroms in de wetgeving! Als er een maximale norm voor een bepaalde regio is, dan moet dat het maximum zijn en dan moet het niet kunnen dat zittende pachters ineens met prijzen tot aan 2% van de grondwaarde worden geconfronteerd. Rechtsongelijkheid heet dat en de verschillen lopen op die manier steeds verder uit. Iemand die al hoog zat gaat door de procentuele verhoging al harder omhoog. De regionorm is het maximum! Of is dat addertje onder het gras expres ingebouwd om zowel domeinen als de verpachters toch hun zin te geven om 2% van de grondwaarde aan te houden?? Doek dan het hele LEI gebeuren ook maar gelijk op. Die norm geld dan alleen voor nieuwe reguliere pachtcontracten en die worden toch niet meer afgesloten dus maakt het LEI kosten voor niks.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...Mw. Verburg, ik smeek U, ga als Minister van Landbouw als de 'wiede-weerga'iets doen aan al die (misschien wel heel domme boeren) die ik spreek en die toeslagrechten mislopen omdat ze vergeten zijn om een 'kruisje in het desbetreffende hokje'te plaatsen bij de gewasregistratie. Ik spreek legio boeren en de een is nog niet zieker en meer murv dan de ander; als U, er van uitgaand dat U inderdaad een 'bredere visie hebt dan de meeste 'landbouwafgevaardigen'ziet wat
  er in de ons omringende lidstaten gebeurt,
  o.a. Duitsland waar de medewerkers (vgl.
  ambtenaren LNV) bij de Landwirtschaftskammer boeren assisteren om hun 'Flaechennachweis'juist ingevuld te krijgen en tevens om : te benutten wat er wettelijk gezien te benutten valt
  (en dat heb ik 'aan den lijve'ondervonden')
  dus DIENSTBAAR is in de breedste zin des woords...dan schieten Plasje de tranen in de ogen als ik weer boeren bij mij 'op de dam heb' die vertellen dat ze zijn gekort
  op hun bedrijfstoeslag danwel hun complete toeslagrechten moeten inleveren omdat ze op 1 mei nog niet exact wisten WAT ZE AAN OPP. VOOR DE
  ZETMEELINDUSTRIE HADDEN, danwel er door foute AM-bemonsteringsuitslagen percelen pootaardappelen uitvielen die dan maar voor zetmeel moesten worden
  aangewend. Ik praat niet voor mijzelf, maar voor al die boeren die zich tot mij wenden met de vraag : 'help me met een bezwaarschrift of : ..hoe overleef ik dit? Als ik dit afzet tegen de manier waarop er o.a. in Dld. gewerkt wordt dan moet ik kotsen! 'Entweder-oder... schaf
  die hele subsidie-poppenkast af! of oordeel rechtvaardig en laat het niet aan een colonne hotemetoten van ambtenaren over, die zaken moeten controleren maar die a. de materie absoluut niet beheersen, en dus foute info geven b. er soms op uit lijken te zijn om slechts 'boertje-pestend'ervan uitgaand dat er sprake is van foutief of fraude, info uit te strooien of beslissingen te nemen die 'mensonterend'zijn...c. het
  'kaf van het koren scheidend' kan ik U inmiddels zoveel voorbeelden van missers van LNV, HPA, aandragen die mij 'op de dam gebracht zijn' dat ik er droevig van wordt....!!!! En dan kijk ik om mij heen en zie allerlei mensen die 'er doorheen gedragen worden' en ik zie ook de categorie die er 'doorheen geschopt word' omdat ze te hard werken of te dom zijn om alle kleine 'lettertjes'van Uw ministerie juist te ontcijferen of te interpreteren en DAT GEVOEL VAN ONRECHT MOET IK HEDENNACHT KWIJT!!!! Heb 1 uur geleden een collega de 'deur uit geholpen'
  die zich doodwerkt!, maar zaken niet juist
  had ingevuld....vandaar mijn frustratie!
  En dat betekent voor Plasje dat ik, genoeg aan mijn 'eigen toko'hebbend,
  en worstelend met borstkanker, ...ook nog een zondag moet spenderen aan een bezwaarschrift van Uw LNV omdat Uw
  regels soms niet na te leven, danwel onbegrijpelijk ver van de praktijk af staan! Als U net zo'n vrouw bent als ondergetekende nl. niet 'wouwelen, maar doen!' dan doet U HIER IETS MEE!!!
  Mijn excuses dat ik mijn 'gramspoed'kwijt
  moet in deze vrijdagnacht...ik ga morgen
  weer pootaardappelen rooien, ... alleen
  en zonder LNV... en zonder subsidie!!!!

 • no-profile-image

  Riky Schut-Hakvoort

  Verburg gaat pachtprijzen inventariseren.
  Het debat over de pachtprijzen in het Algemeen Overleg in de Tweede Kamercommissie met Minister Verburg zal zeker nog een vervolg krijgen. De knelpunten zullen op korte termijn duidelijk moeten worden gemaakt. Via de Grondkamer of anderszins moeten de gevolgen van te hoge pachtprijzen herzien worden.
  De brief van de Europese Commissie is zeer duidelijk. De toeslagrechten horen bij de pachter, de verpachter heeft geen enkele zeggenschap hierover, ook niet bij het verstrijken van de pacht. Mogelijk kan de totale vertaling van de brief van de Europese Commissie hierover duidelijk worden gepubliceerd, zodat iedereen weet waarover we het hebben inzake de toeslagrechten.
  R.Schut-Hakvoort secr. Werkgroep Landbouw en Inkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.