Home

Achtergrond 697 x bekeken

Veel aanvoer bij grasdrogerij Oosterwolde

Een medewerker voert gras aan bij de grasdrogerij in het Friese Oosterwolde.

Door een fikse regenbui weerspiegelen zijn werkzaamheden in een plas. "Het is vrij druk, net als vorig jaar", vertelt Jan-Wiebe Smilde van de grasdrogerij. Het begin van het seizoen in juni en juli was wat mager. "Door de droogte was er niet zo veel aanvoer van gras in die periode." Door de regen van de afgelopen week is het gras nu vrij vochtig. "Dat kost wel extra energie om het te drogen", zegt Smilde. Het gedroogde gras wordt weer aan de melkveehouders teruggeleverd in de vorm van gedroogd gras of als grasbrok. Hoe lang de drogerij nog zal draaien hangt af van het weer. "Vorig jaar hebben we een heel mooi najaar gehad, waardoor we tot eind november hebben kunnen draaien." Foto Niels de Vries

Medewerker Wubbe Spriensma verweidt een koppel schapen van schapenhouder Jan van de Bleek. Hij heeft 700 fokschapen bij de ram lopen. Een groot deel van het jaar lopen de dieren op de dijk. Van de Bleek heeft ook nog zo’n twintig melkkoeien. Van deze combinatie kan hij redelijk leven. Al zijn schapen hebben al een elektronisch oormerk. Van de Bleek deed mee aan een pilot-project. Het elektronische merk zal er uiteindelijk wel komen, denkt hij, maar enthousiast is hij er niet over. Het is bewerkelijk en relatief duur. Foto Jan Bouwman

Gerard van Dalen, oud-bestuurslid van het Themapark De Westlandse Druif, knipt met vaardige hand een tros duiven. "Met ons themapark zetten we de druiventeelt weer voor het voetlicht", zegt hij. Van Dalen leidt als vrijwilliger verschillende groepen over de druiventuin. "Behalve de bekende typisch Westlandse druivenrassen als Golden Champion, Alicante en Frankentaler beschikken we in onze sortimentskas over meer dan vijfentwintig andere rassen. We verzamelen van de nieuwe rassen allerlei kenmerken, zodat we uiteindelijk met nieuwe smaakvolle rassen op de markt kunnen komen." Foto Clement Mol

Biologisch akkerbouwer en vollegrondsgroenteteler Norbert Huijts uit het Limburgse Voerendaal laadt met zijn vorkheftruck een lading spitskool in de transportwagen van zijn Duitse collega. De spitskool komt in groentepakketten van Duitse en Nederlandse consumenten, die via internet hun bestelling doen. Huijts werkt samen met het biologische bedrijf Bioland-Hof Gut Paulinenwäldchen, net over de grens in de Duitse gemeente Aken. Volgens Huijts is grensoverschrijdende samenwerking bijzonder, ook omdat er weinig biologische bedrijven aan de Nederlandse kant van de grens zijn. Huijts teelt spitskool, rode kool, wittekool en savooiekool voor de groentepakketten. Daarnaast levert hij onder meer brouwgerst voor het Limburgse landbier aan Gulpener en biologische mais aan een naburige veehouder.
Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.