Home

Achtergrond 271 x bekeken 32 reacties

Varkenstransport krijgt staartje

Een dierenarts, die toezicht hield bij een door de organisatie Varkens in Nood bekritiseerd transport, heeft zijn controle niet volgens de regels uitgevoerd en zal niet meer voor dit werk worden ingezet.

Dat heeft minister Gerda Verburg dinsdag geschreven aan de Tweede kamer in antwoord op vragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.
De dierenarts controleerde in Nederland bij het vertrek naar Polen. Varkens in Nood volgde het transport, op 1 augustus, en hekelde de hoge temperaturen in de veewagen onderweg.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pete

  Hoe kan varkens in nood de temperatuur in de vrachtwagen tijdens het transport meten????????????

 • no-profile-image

  iemand

  Jos helemaal mee eens ziekelijk is het. toevallig gisteren nog in de trein gestaan propje porpje vol en warm warm warm. moet kunnen we zijn maar mensen.

 • no-profile-image

  Paul

  Aan Anneke uit het Noorden:

  Mijn vader heeft het meegemaakt, ik godzijdank niet nee, hij heeft mij geleerd lief te hebben, ook dieren: LIEF hebben. Dus ik weet heel goed waar ik over praat. Er is niks schofterigs aan om die vergelijking te maken, ik ken beide situaties, 1 middels overleving, en de andere hier een paar wegen verderop. Lijden is lijden, het maakt niet uit wie er lijdt. Pijn blijft pijn. Varkens kennen wel degelijk pijn net als mensen!

 • no-profile-image

  Louisa

  Persoonlijk vind ik het helemaal niet ethisch om veevoer voor de bio-industrie te verbouwen in arme landen en daar ook nog eens de plaatselijke bevolking voor te laten werken. - -

  Ethiopiërs stonden te verhongeren op de velden, die vol stonden met plantaardig voedsel geteeld voor vee in het rijke Westen, omdat in het Westen zo nodig vlees moest en moet worden gegeten (hier is het een luxeproduct)
  nee niet ethisch die bio-industrie. - -
  Overal in de arme landen worden de hongerige mensen te werk gesteld om te werken op de veevoervelden, de sojaplantages en krijgen zij een schijntje voor hun werk op die sojaplantages.
  Meer dan 80% van die soja daar, wordt geteeld voor veevoer hier, voor jullie dieren. zie greenpeace voor getallen.
  Nog even losgelaten dat er daar zoveel ontbossing plaatsvindt om die sojaveevoer-velden aan te leggen. - -
  Vee, kunstmatig fokken steeds weer en weer, die dieren middels KI drachtig maken en dan dit vee plantaardige voeding geven die gehaald is uit die landen zoals Brazilië, is regelrecht stelen van de arme mensen.
  Niet ethisch nee helemaal niet. - -
  Jullie en mensen die vlees eten, maken de fout alleen aan je eigen plaatselijke situatie te denken, maar dat is niet eerlijk tov de rest van de wereld, iedereen heeft recht op voeding. - -
  Als je kiest voor vleeseten in een Westers eetpatroon, dan neem je meer tot jezelf dan je rechtmatige deel.
  Bij wereldvoedselverdeling die eerlijk is, krijgt iedere wereldburger een gelijk deel. - -
  De teelt op de velden is dan plaatselijk en voedt de plaatselijke bevolking en daarbij komen dan geen buitenlanders hele velden plantaardige voeding wegstelen of de zeeën leegvissen van die arme mensen.
  - -

  Als iedereen op de wereld plantaardig zou eten zou niemand honger hoeven lijden. Om die reden is de wereldvoedselmaaltijd uitgevonden, om mensen te laten zien dat je rijkelijk kunt eten en daarbij ook nog eens aan je medemens kunt denken. - -
  Zie meer info
  http://www.wereld-voedselverdeling.startpagina.nl
  en http://www.plentyfood.nl

  - -
  Groet, Louisa

 • no-profile-image

  boer

  Wat een enorme platen hebben paul en louisa voor hun betonnen kop. DE VARKENSHOUDERIJ KRIJGT GEEN SUBSIDIE, DIT IN TEGENSTELLING TOT VELE TERRORISTISCHE ORGANISATIES ZOALS pvdd EN wakkerdier !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tegen zoveel domheid kan ik niet tegen op, jammer van mijn energie. Ben best bereid om naar iedereen zijn argumenten te luisteren en verbeteringen toe te passen op mijn bedrijf, maar dat gaat met paul en louisa echt niet lukken. Met de dierenbescherming heb ik al wel wat bereikt, maar met deze 2 domme mensen gaat het niet. Kortom zij hebben wederom niets bereikt. Jammer.....................succes met jullie klaagzang hier , ik kom niet meer terug bij deze domme discussie.

 • no-profile-image

  Louisa

  Als je een kijkje neemt in de bio-industrie
  en ook eens een kijkje neemt (middels foto's) in de holocaustkampen, dan is daar geen verschil in behandeling.

  Beide groepen zijn lichamelijk uitgebuit.
  De mensen werden TOEN, mishandeld en uitgebuit
  en NU zijn het de dieren.
  Beiden kunnen voelen, beide kunnen lijden.
  Zo bedoelt Paul dat.

  De bio-industrie en haar gehele uitingsvorm, is inderdaad ziekelijk en ziekmakend te noemen.
  De dieren worden als oud vuil behandeld, omdat met "uitval" zoveel procent per jaar, gewoon rekening wordt gehouden.
  Dat maakt dat de dieren niet meer als voelende wezens worden behandeld.

  Daarom worden ze ook respectloos vervoerd.

  Het ergst is dat het altijd boeren zijn, of bio-industrielen, die dit telkens weer goedpraten, vooral elkaars portemonnee beschermen.

  Tis de dierbeschermende-burger, die de moreel, ethische kant steeds weer moet laten inzien.
  Hebben boeren dan geen ethisch, morele kant in zich?
  Het lijkt er wel steeds meer op, helaas!

  Groet, Louisa

 • no-profile-image

  dankzij boeren

  Ik ben niet bekrompen, ik vergelijk alleen het SYSTEEM hitler met het SYSTEEM paul. Door enorm dom te zijn en denken dat je oppermachtig bent en hierdoor denkt dat je iedereen je levenstijl kan opdringen, mede door het vertellen van leugens, graaf je je eigen graaf en vindt uiteindelijk iedereen je de grootste vergissing van de wereld.

 • no-profile-image

  jos

  @paul, meppel. Dat jij dieren vermenselijkt moet je zelf weten, ook al is een aangekleed hondje in mijn ogen ook dierenmishandeling. Maar de vergelijking met de holocaust komt bij mij over als een uitspraak van iemand die ergens in het verleden een behoorlijke trauma heeft opgelopen. Mijn advies: ga eens met een psychiater praten en kraam niet zulk een onzin uit.

 • no-profile-image

  swiebertje

  Ben je nu vegetarisch omdat je het zielig vind voor de dieren, of ben je vegetarisch om je medemens?

 • no-profile-image

  lammert

  Waarom zitten er toch altijd weer van die vegetarische druiloren hun mening te geven?
  De meesten hebben totaal geen weet van hoe de boeren werken met hun vee en ze hebben al helemaal geen weet van alle kostprijs opdrijvende zaken waardoor de boeren wel veel dieren moeten houden om nog een enigszins normaal inkomen te verdienen

 • no-profile-image

  Paul

  Ik heb even geklikt op die url http://www.bio-industrie.startpagina.nl pfffff ook bij mij is wel bekend dat de veehouderij flink gesubsidieerd wordt, ontkennen heeft echt geen zin, de meeste stadsen weten het inmiddels wel, maar dat t zo veel was, kun je nagaan.!! En dan is men nog te gierig om goed vervoer te regelen, wordt er nog steeds op welzijn van de dieren gekort. Maar wel veel geld stoppen in reclamespotjes om vlees te promoten ja ja dan blijft er weinig geld meer over voor dierenwelzijn op de weg! Daar ging het om, weten we het nog? Om het ellendige vervoer van de dieren en niemand is schuldig!

 • no-profile-image

  noorderling

  reclame spotjes voor vlees... moet je me even helpen?
  Reclame spotje tegen vlees zijn er wel genoeg...

 • no-profile-image

  boer

  Paul jij suggereert dat de concentratiekampen nog steeds bestaan.
  Een boer met een NSB oid vergelijken is een grote misvatting en komt kei en keihard aan.

 • no-profile-image

  Noorderling

  Louisa,
  Natuurlijk hebben boeren wel een ethisch morele kant in zich. Boeren hebben echter ook een inkomen nodig net als jij. Wat als boeren failliet gaan, werkloos thuis zitten, de veevoedingindustrie gaat failliet en de keten is dan nog lang genoeg met . Belasting gaat omhoog om deze werkloze mensen te onderhouden. Zul jij ook niet leuk vinden he, dat voel je in je portemonnee. Een boer heeft de laatste jaren al genoeg in de portemonnee gevoeld.

  Als jij werk had in de veehouderij, een mooie sector met mooie dieren, een heel vrij beroep. Helaas in relatie tot het aantal gewerkte uren een veel te laag inkomen. Hoe zou jij je dan voelen? Je werk is je passie, je hobby het mooiste wat je hebt. Je voelt je goed met de omstandigheden ook al heb je het moeilijk genoeg. Maar hoe zou jij reageren als mensen jou met oorlogsmisdadigers gingen vergelijken? hoe zou jij je voelen? Elk greintje respect voor de mens is daar mee verloren gegaan.

  Hoelang gaat het nog duren dat mensen met dieren werken in plaats van mensen voor dieren?

  Als je in de andere kant van de wereld was geboren was je blij dat je wat te eten had, dan was het feest als je een stukje, ja een klein stukje vlees kon eten. Wat een luxe is het dan dat je een varken kunt slachten, dat je het dier daarvoor kunt gebruiken. Fijn hé?

  Denk nu alsjeblieft even na over wat je zegt en wat je denkpatroon hierin is. Of reageer gewoon niet als je alleen maar DENKT er verstand van te hebben!

 • no-profile-image

  Paul

  Het is een enorme schandaligheid hoe dieren als PRODUCTEN worden behandeld en vervoerd. Die arme dieren. Eerst een afschuwelijk leven in een concentratiekamp wat bio-industrie heet en vervolgens op een weerzinwekkend walgelijk transport op weg naar de dood. 1940-1945, ruim 60 jaar later, maar nog steeds actueel.

 • no-profile-image

  anneke

  Paul, schoftig van jou om dit te vergelijken met de tweede wereld oorlog. Deze heb je vast niet meegemaakt!

 • no-profile-image

  dankzij boeren

  Er is inderdaad niets veranderd de laatste 60 jaar. Er lopen nog steeds kleine hitlertjes rond (oa paul en louisa) die doormiddel van list, bedrog, propagenda en geweld hun mening willen opdringen aan de mensheid.

 • no-profile-image

  noorderling

  Ja Paul ruim 60 jaar later!
  50 jaar later was het niet zo erg, sterker nog 1 jaar na de oorlog was men nog blij met een varken.

  Verder moet ik zeggen dat ik, als ik jouw 2 reacties vergelijk, sterk twijfel aan je 2de reactie. En als je het dan toch over liefhebben hebt, een boer met een duitser à 1940-1945 of een oorlogsmisdadiger vergelijken......

  Als je mocht kiezen, een (menselijke) vriend of een dier verliezen...

 • no-profile-image

  boer

  van 1 varken wordt 108 producten gemaakt, van vlees, tot shampoo en cosmetica.
  oja louisa, ga eens naar een open dag van een varkens-of koeien boer, dat is veel beter dan een paar foto's

 • no-profile-image

  Paul

  Jullie doen mee met een weerzinwekkend SYSTEEM wat bio-industrie heet. Ik vergelijk geen nazi met een boer. Ik vergelijk het SYSTEEM van de concentratiekampen met het SYSTEEM van de bio-industrie. Die systemen zijn gelijk aan elkaar. SYSTEMATISCH mensen/dieren opsluiten in te kleine ruimtes om ze vervolgens af te voeren naar de gaskamers/slachthuizen. Dat systeem bestaat 60 jaar later nog steeds dus....
  En om mensen die opkomen voor dieren te vergelijken met Hitler geeft helaas maar eens te zeer aan hoe krom jullie boeren het zien.
  De mensen die in 40-45 niets deden en de andere kant opkeken, zijn dezelfde mensen die nu de bio-industrie goedpraten. Gelukkig was er toen verzet.
  En is er ook nu verzet. Toen werden we bevrijd. Er komt een dag dat dieren niet meer in de concentratiekampen van deze tijd hoeven te leven en dat de daders hun straf niet zullen ontlopen.

 • no-profile-image

  anneke

  louisa ik denk dat jij meer subsidie vangt dan wij allemaal bij elkaar.

 • no-profile-image

  anneke

  Lieve Paul, ik was toch erg benieuwd waar ik die subsidie vandaan kon halen maar helaas..... kon niets vinden. Je kunt me vast wel helpen. Het is toch raar die rapporten zijn allemaal geschreven door jullie soort mensen......
  Paul ik vind je heeel erg zielig. Ik moet nu aan het werk hoor want ik krijg een subsidie.

 • no-profile-image

  Louisa

  Ken de geschiedenis nietwaar?
  Lees goed wat ik schreef over toen.
  In 1984 vielen de Ethiopiërs bij bosjes neer van de honger, terwijl de Britten landbouwgrond IN Ethiopië, verbouwden en nee... niet voor de hongerende mensen daar ter plekke, nee die lieten ze gewoon creperen, nee ze verbouwden Ethiopische landbouwgrond met oa lijnzaden om daarmee het vee in Engeland te voeren! Om het (luxe product) vlees van de Britten veilig te stellen!

  Het is niet relevant om te kijken wat 1 varken aan luxeproducten als shampoo of cosmetica tot maar "liefst" 108 producten verwerkt.
  (los van het dierenleed en het onethische om dierenlevens te gebruiken voor genotsmiddelen)
  Het is relevant om in het groot te kijken wat de gehele veestapel wereldwijd kost aan de armen aan het milieu ed.

  Bekijk de onderzoekenrapporten. Lees het FAO-rapport over de veeteelt en haar zware verantwoordelijkheid wbt het landbeslag vooral,
  en het verlies aan biodiversiteit, de waterschaarste, de grote milieuproblemen, de broeikasgassen etc.
  Lees boeken die de onderzoeken uitleggen zoals die van Jeremy Rifkin.

  Inhoudsloze na-ge-aapte kreten over vegetariërs zetten echt geen zoden aan de dijk en worden ook niet door rapporten ondersteund, integendeel zelfs.

  Overigens helpen vegetariërs nog steeds de bio-industrie in stand houden doordat zij niet volledig plantaardig leven en wel nog dierlijke producten gebruiken zoals melk-kaas-eieren.
  Alle stierkalfjes, de geitenbokjes en de haantjes die als bijkomende wezentjes geboren worden in welke sector dan ook, gaan regelrecht de bio-industrie in omdat er voor hen geen enkele andere plek is. Zie http://www.bio-industrie.startpagina.nl

  De bio-industrie draait niet alleen op gewoon voer maar vooral op krachtvoer, voor snelle groei, die voor een zeer groot deel uit sojaschroot bestaat en dat verbouwt de bio-industrieel niet naast zn huis in het weiland. De bio-industrie is niet grondgebonden zoals we allen weten, met al die duizenden dieren moeten er veel dieren-monden gevoerd worden in liefst zo kort mogelijke tijd en zo goedkoop mogelijk natuurlijk.
  Vandaar het uitwijken naar het goedkope buitenland met zn goedkope hongerslaven.
  Goedkope gronden vindt men juist in de ontwikkelingslanden bovendien krijgt de bio-industrieel ook nog een leuk gratis zakcentje mee in de vorm van subsidie
  tja daar kunnen die arme mensen nooit tegenop boksen. Geen enkele bedrijfstak wordt zo zwaar gesubsidieerd als de bio-industrie en de gehele vleesindustrie trouwens.
  Alleen met subsidie blijft de bio-industrie in stand, niet met eigen financiële middelen.

  Bio-industriëlen zijn geneigd alles op de overheid of op de burger af te schuiven en proberen overal hun kosten uit te halen, vooral bij anderen.
  Andere bedrijven kunnen dat ook niet, die gaan gewoon wat anders doen als ze het niet financieel redden.
  Bepaalde zaken kun je nu eenmaal niet op anderen afschuiven en je hand maar steeds bij de overheid ophouden.
  Je kunt het zo gek niet bedenken of de bio-industrieel kan zn hand wel op houden bij de overheid, subsidie voor dit, subsidie voor dat.

  Je hebt een bedrijf en daar horen investeringen bij, die onder jouw verantwoording vallen, dit geldt voor ieder ander bedrijf.
  Zonder subsidie heeft de bio-industrie totaal geen bestaansrecht.
  Persoonlijk vind ik dat er moreel gezien al geen bestaansrecht voor is, maar dit terzijde.

  Hou het bij de feiten en probeer objectief te kijken in de ogen, van de aan jullie toevertrouwde, kwetsbare dieren, besef vooral dat de dieren gevoel hebben.
  Ook als ze vervoerd worden, zijn jullie nog steeds medeverantwoordelijk en niet alleen de vervoersbedrijven en ook niet de gewone burger.
  Verantwoordelijkheid houdt niet op aan het einde van je erf.

  Louisa

 • no-profile-image

  boer

  Wederom het bewijs dat louisa geen verstand van zaken heeft en niet weet wat de ontwikkelingen in de sector zijn. De varkens en pluimvee zijn subsidieloos. Ik heb nog nooit ene cent ontvangen, alleen maar iets voordeel in het fiscale, zoals iedere Nederlander die investeert. Dat je een mening heb is prima, dat mag hier in die democratische land, maar als je serieus over wilt komen zul je je toch moeten verdiepen in de materie.

 • no-profile-image

  boer

  Inderdaad Anneke en met dat gepraat over systeem blabla en nazies blabla neemt niemand hem nog serieus en zal ie ook nooit iets bereiken. Net als wakkerdier en pvdd enz, die roepen/liegen ook maar wat en bereiken ook nooit wat, dit integenstelling tot bv de dierenbescherming die in overleg treedt met de sector en hierdoor mede het succes mag meevieren van verdoofd castreren. Hier zit gelukkig wel de kennis die nodig is om dingen te veranderen

 • no-profile-image

  jos

  Louisa, mooi verhaal en voor de tegen argumenten kom je met een hele boekenlijst (waarvoor een hard werkende boer geen tijd heeft om die allemaal door te spitten, moeten de beleidsmakers maar doen.) In jouw betoog mis ik echter één belangrijk aspect!: wat is het alternatief? Als volgens jouw de gewone vegitariers ook al bijdragen aan de, in jouw ogen verfoeilijkte, veehouderij wat dan? Zoals jij het uitlegt kan er maar een oplossing zijn en dat is dat de mensheid ophoud te bestaan. Ik zou bijna willen zeggen: verbeter de wereld begin bij je zelf. Dit soort opmerkingen vindt ik zelf lafhartig en zetten een discusie alleen maar onnodig op scherp, dus neem ik deze woorden terug. Een alternatief die jij voor ogen ziet zal er nooit komen. De rede hiervoor is heel simpel: globalisering van de wereld economie. Wat voor voedsel (dierlijk of plantaardig) er ook geproduceerd gaat worden het zal altijd uitdraaien op grootschaligheid met als eenigste argument kostenreductie d.m.v. efficientie. Dus een veldje met groente wordt al snel een honderde ha's tellende monocultuur en daar gaan we weer met de biodiversiteit! Verder kan ik uit jouw verhaal niet helemaal opmaken of dat je helemaal tegen dierlijke consumtie bent. Ervan uitgaand dat dit niet het geval is wederom de vraag wat is het alternatief? Iedereen een vrijstaand huis met een paar are grond voor zijn eigen voedselproductie (een koetje in de wei, kippetjes in de boomgaard en een varken in een hokje die mooi het keukenafval kan verwerken tot een heerlijk hamlapje? Wat denk je zelf?

 • no-profile-image

  loontje

  Paul

  ik weet niet waar jij al die informatie vandaan haalt maar het lijkt mij verstandig dat je eerst eens goed gaat kijken of dit klopt voor dat je zulke kwetsende uitspraken doet tegenover de mensen uit de 1940-1945 en deze mensen weten wel waar hun voedsel vandaan komt en dat er altijd nog een verschil bestaat tussen mens en dier dat wil niet zeggen dat je het dier niet goed moet behandelen maar overdrijven hoeft ook niet ga eerst eens afvragen hoe groot dit verschil moet zijn

 • no-profile-image

  Uchter, N

  Normalitair laat men ik mij niet in een dergelijke discussie, maar inderdaad de vergelijking is totaal misplaatst. Al was het alleen al dat het voedselaanbod absoluut ontoereikend was voor de gevangen. Overigens weet ik zeker dat elke boer het liefst een varken door de modder ziet rollen, de runderen vrij kunnen rondlopen. Maar ik de reacties van de milieubewegingen al voor me, stankoverlast, verkeershinder, etc....... Het aloude dillema blijft de basis van de discussie, alles is te doen, alles is te verwezenlijken maar de consument moet bereid zijn hiervoor te betalen. Het is niet de producent die bepaald hoe er "geboerd" wordt, het is de consument. Iedereen koopt biologisch, dan gaat de markt vanzelf over. Vraag en aanbod....... En dierenbeschermers, zijn jullie in een concentratiekamp geweest? Weet zeker van niet, want dan trek je niet meer van deze afschuwelijke vergelijkingen.

 • no-profile-image

  boer

  Dus wij krijgen alle schuld van alle armoede en honger ?? Tuurlijk louisa....Even voor de duidelijkheid, onze varkens eten meer als 80% restproducten vanuit de menselijke consumptie, goede producten die wij als mens niet meer willen eten, wat anders gewoon weggegooid wordt. Vooral veel sojaschroot vanuit de voedselproductie voor mensen eten onze varkens.Van deze "waardeloze" producten maken wij zeer hoog waardig voedsel (eiwitten) welke nodig is voor een gezond lichaam. Als wij boeren dat niet deden dan was er nog veel meer honger. Het is maar goed dat boeren aan recycling doen. Voor de goede orde, ik vind ook dat er meer aandacht moet komen om de armoede en voedseltekorten in de wereld te bestrijden, maar dat doe je niet met die leugens van jou. En je moet zeker niet de boeren beschuldigen dat mensen niet alleen maar gras willen eten. Oja onze soja komt niet uit Etiopie..geeft aan dat je weer zit te liegen als het barst en legt pijnlijk bloot dat je niet over de juiste kennis bezit.

 • no-profile-image

  anneke

  Paul, als jou vader je geleerd heeft lief te hebben waarom begin je dan niet bij je naaste?

 • no-profile-image

  jos

  Ik denk dat onze grote "dierenvriend" paul niet allen rijp is voor een psychatrisch inrichting maar zeker ook voor een penitentiaire. Als je met uitspraken komt als deze: "Er komt een dag dat dieren niet meer in de concentratiekampen van deze tijd hoeven te leven en dat de daders hun straf niet zullen ontlopen.", bekruipt bij mij een sterk vermoeden dat hij deelneemt aan en/of het steunen van een of andere terroristisch dieren-bewegening. Wat betreft de opmerking over het SYSTEEM; de moffen hadden maar een doel: het vernietigen van de Joden. De veehouderij in zijn huidige vorm is ontstaan uit en wordt in stand gehouden door de wens van de consument; een GOEDKOOP maar ook gezond en voedselveilg product. Als hij vindt dat zijn vrienden van de pvdd te weinig resultaat boeken moet hij daar zijn gal gaan spuien. In iedergeval leven we in een democratie met de drie-machteenheden. Wil je iets veranderd zien dan begin je met de politieke macht maar zeker niet met een op een bedreiging lijkende uitspraak hier rond te spuien.

 • no-profile-image

  EXBIO

  louisa, geef dan eens 1 specifiek onderdeel aan waarop ik ,als varkenshouder, zo zwaar gesubisidieerd wordt. Jaren geleden ben ik ongeschakeld naar biologisch, de albert hein (lees consument) gaf ons een contract met behoorlijk goede vergoedingen. Samen met dit contract en de omschakel subsidies heb ik besloten om biologisch te worden. Het duurde maar even of AH kwam bij ons om het contract te ontbinden, wat bleek, de consument wou niet betalen voor biologisch. Nu boer ik gelukkig weer tradioneel (gezondheid varkens ging met prongen vooruit) en heb ik weer een inkomen (nou nu even niet dan haha) Kortom de consument is wel zeker schuldig, de Nederlandse wil niet betalen en toch hebben de Nederlandse boeren de zaken het beste op orde zeker voor betreft milieu en welzijn. Dat een varken voor 108 dingen zorgt is wel degelijk een punt. Jij doet alsof een varken alleen maar soja krijgt, maar dat is dus helemaal niet zo. Ze eten oa sojaSCHROOT en dat is een restproduct uit de menselijke consumtie. Een varken doet aan recycling, het eet restproducten op en zet het om in vele belangrijke dingen. Erg milieuvriendelijk ook, anders werden die grondstoffen verbrand en dat is jammer voor zulke voedselrijke restproducten. Maar goed ik wacht op je antwoord voor welke specifiek onderdeel ik subsidie krijg in mijn (tradionele) bedrijf, succes.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.