Home

Achtergrond 195 x bekeken

Van der Hoeven ziet niets in financieringsfonds

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken ziet niets in een financieringsfonds voor leningen aan glastuinders met plannen voor energiebesparing en verduurzaming.

LTO Glaskracht Nederland heeft er de afgelopen weken bij het kabinet op aangedrongen een financieringsfonds met €50 miljoen in het leven te roepen. Dat kan tuinders helpen te blijven investeren in energiebesparing en verduurzaming, ondanks de hoge gasprijs, zo stelt de organisatie.

Van der Hoeven zegt ’"niet zo kapot te zijn van de oprichting van allerlei fondsen’". De glastuinbouw kan volgens haar allereerst een beroep doen op de bestaande subsidieregelingen voor duurzame energie.

"Daarnaast vind ik het belangrijker dat er op korte termijn een systeem komt voor congestiemanagement. Daardoor kunnen tuinders immers weer WKK-stroom terugleveren aan het net. Ook werk ik aan een wetswijziging die het mogelijk maakt dat teruglevering van WKK-stroom van tuinders voorrang krijgt op het net."

Vorige maand liet landbouwminister Gerda Verburg al weten een financieringsfonds voor duurzame energie een taak voor banken te vinden. Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland zegt, ondanks Verburgs eerdere reactie, nog steeds met haar in gesprek te zijn over een financieringsfonds. "Niet Van der Hoeven, maar Verburg is namelijk ons aanspreekpunt voor dit verzoek. Overigens zijn we al blij dat Van der Hoeven de WKK-problematiek goed in het vizier blijkt te hebben."

Van Ruiten zegt ook met Tweede Kamerleden te gaan praten over een financieringsfonds. "De sector heeft gewoon directe ondersteuning nodig voor de korte termijn. Dat is de enige manier om tot duurzaamheidsinvesteringen te kunnen komen voor de langere termijn."

Meer hierover leest u in het Vakblad voor de Bloemisterij van vrijdag 19 september

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.