Home

Achtergrond 211 x bekeken

VVD breekt met gemeenschappelijk landbouwbeleid

De VVD wil het Europees landbouwbeleid drastisch afslanken en de bestaande inkomenstoeslagen en subsidies afschaffen.

Dat staat in het concept-programma voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Het conceptprogramma dat dinsdagavond in Den Haag werd gepresenteerd, breekt radicaal met het bestaande EU-landbouwbeleid. Het is programma is opgesteld door een commissie onder voorzitterschap van Frits Bolkestein, oud-lid van de Europese Commissie.

Nu de vraag naar voedsel ”overweldigend” is, is het niet meer nodig voedselproductie te subsidiëren, staat in het programma. De Europese boeren moeten tegen wereldmarktprijzen kunnen concurreren, zodat consumenten goedkopere producten kunnen kopen en boeren in ontwikkelingslanden niet meer tegen hoge tariefmuren oplopen.

De VVD wil dat boeren alleen nog worden beloond voor een duurzaam landschapsbeheer. Maar daarvoor hoeft het EU-beleid niet in stand te worden gehouden. Bolkestein c.s. stellen voor dat beleid over te hevelen naar de lidstaten, die zelf moeten bepalen hoeveel geld het beheer hen waard is. Wel moet Brussel blijven toezien op concurrentievervalsing en kunnen ingrijpen bij extreme marktontwikkelingen.

Bolkestein spreekt tegen dat de VVD het EU-landbouwbeleid geheel ontmantelt, maar erkent dat het beleid wel wordt gedecentraliseerd.
Het hoofdbestuur van de VVD heeft het concept-programma goedgekeurd. Het wordt nu besproken in partijgeledingen en moet op de algemene vergadering op 15 november worden aangenomen, met eventuele wijzigingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.