Home

Achtergrond 356 x bekeken 2 reacties

Uien afland verkopen is garantie op verlies

Uientelers met eigen bewaring kunnen hun product dit seizoen beter niet af land verkopen.

Dat zegt DLV Plant-medewerker Olaf van Campen. De gestegen kostprijs maakt speculatie op een betere prijs later in het seizoen noodzakelijk. De kostprijs van uien ligt rond de 7 tot 8 cent per kilo. Dat is zeker 10 procent hoger dan vorig jaar, schat Van Campen. Telers krijgen er volgens de noteringscommissies 3 tot 4 euro voor. "Nu verkopen is dus gegarandeerd verlies lijden. Bewaren kost 3 tot 4 cent per kilo meer, maar verschaft wel de mogelijkheid om het product op het gewenste tijdstip af te zetten. Bij lange bewaring komt er weer een paar cent bij", rekent Van Campen voor.

Directeur Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions in het Zeeuwse Kruiningen sluit zich daarbij aan. "De huidige prijs kan niet uit. Over een paar weken kloppen sorteerders, die geen uien op voorraad hebben, aan bij telers. Dan bepaalt de boer de prijs. Er is geen reden om nu onder kostprijs te verkopen." De gestegen prijzen van onder meer gewasbeschermingsmiddelen, bemesting en bewerking liggen ten grondslag aan de hoge kostprijs van uien en andere akkerbouwgewassen. "Dit verschilt wel per regio", weet de DLV’er. "Zo is de grondprijs in Friesland en Groningen lager dan in Flevoland. De uien brengen in Flevoland wel meer op. De transportkosten zijn bijvoorbeeld lager, aangezien de meeste uien in het Zuidwesten worden verwerkt. Diesel wordt steeds duurder. Dat kost de teler financiële opbrengst."

De keuze wordt ook beïnvloed door de bewaarmogelijkheden van een teler. "Als je geen eigen bewaring hebt, kun je nu misschien beter afscheid nemen. Maar zelfs dat gaat op dit moment, met voldoende aanbod en weinig vraag, lastig. Voor slechte kwaliteit is deze zomer helemaal geen plaats."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vrije boer

  sinds dat de boer eigenaar is van zijn product bepaalt hij wanneer hij zijn ui verkoopt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  DE JONG

  Dan bepaalt de boer de prijs.??????????????????????
  SINDS WANNEER IS DAT????????????

Of registreer je om te kunnen reageren.