Home

Achtergrond 189 x bekeken

Tuinder aansprakelijk voor niet afgedragen BTW door uitzendbureau

Een tuinder heeft in de jaren 2000 en 2001 gebruik gemaakt van arbeidskrachten van een uitzendbureau. Het uitzendbureau is een naheffingsaanslag opgelegd, deze is niet voldaan. Het uitzendbureau is inmiddels failliet en de Belastingdienst klopt bij de tuinder aan. Met succes. Het Hof beslist dat de tuinder geen argumenten heeft aangedragen die tot de conclusie zouden kunnen leiden dat de aansprakelijkstelling ten onrechte heeft plaatsgevonden.

De ondernemer exploiteert als eenmanszaak een tuinbouwbedrijf. Via het uitzendbureau huurt hij in 2000 en 2001 bij een agrarisch loonbedrijf arbeidskrachten om werkzaamheden voor hem te verrichten. Na een boekenonderzoek legt de belastingdienst een naheffingsaanslag omzetbelasting op aan het uizendbureau. Tegen de naheffingsaanslagen is geen bezwaar ingesteld, maar deze is ook niet betaald.

Naar aanleiding van de bevindingen van een in het jaar 2004 bij belanghebbende ingesteld onderzoek is belanghebbende bij de onderwerpelijke beschikking aansprakelijk gesteld voor (een deel van) de door het uitzendbureau niet betaalde naheffingsaanslagen. Op grond van de invorderingswet 1990, is er volgens het Hof geen sprake van een uitzonderingssituatie voor de aansprakelijkheidsstelling. De tuinder moet het bedrag à € 9.102 dus gewoon voldoen.

Meer informatie Uitspraak Hof Den Haag, 14 maart 2008
Lees ook Terecht aansprakelijk gesteld voor naheffingsaanslag met anoniementarief

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.