Home

Achtergrond 227 x bekeken

Total Produce ziet omzet groeien met 6 procent

Het Ierse handelsbedrijf in groente en fruit Total Produce boekte in de eerste 6 maanden een omzetgroei van 6 procent naar 1,29 miljard euro.

Dat is nog exclusief de omzet van Haluco dat Total Produce per 1 september definitief overnam.

De omzetgroei van Total Produce werd gehinderd door de euro/pond koers, maakte de onderneming bekend. Total Produce is sinds de afsplitsing in januari 2007 van Fyffes bezig aan een sterke groei. In het eerste jaar steeg de omzet met 30 procent naar 2,17 miljard euro. Het bedrijf kondigde in 2007 aan binnen vijf jaar een omzetverdubbeling na te streven.

Voor het hele jaar 2008 zal de omzetgroei van Total Produce vrijwel zeker hoger uitkomen, nu de overname van Haluco en Nedalpac definitief is. Beide bedrijven hadden in 2007 een omzet van een kleine 300 miljoen euro en een winst van 5,5 miljoen .

Total Produce betaalt 13,5 miljoen euro voor 60 procent van Haluco, waarmee Total Produce een belangrijk aandeel krijgt op de Nederlandse glasgroentemarkt.

In het eerste halfjaar van 2008 groeide de winst van Total Produce (voor belasting) met 14 procent naar 24,9 miljoen euro. In die periode rondde Total Produce vier kleinere overnames af voor 1,4 miljoen euro. Verder stak het Ierse handelsbedrijf een kleine drie miljoen euro in samenwerkingsverbanden in Afrikaanse teeltactiviteiten (Zuid-Afrika).

Total Produce is verwikkeld in een kostenprogramma, wat tot de winststijging heeft geleid. Het bedrijf poogt met schaalvergroting de marges overeind te houden, omdat de hogere grondstofkosten een druk leggen op de winstgevendheid. Eerder liet het Amerikaanse Chiquita al weten dat de effecten van de kostenstijging fors zijn.

De winstverwachtingen bleven gelijk. In mei verhoogde Total Produce de winstverwachtingen voor aandeelhouders nog naar een groei van 5 tot 10 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.