Home

Achtergrond 86 x bekeken 1 reactie

Test op risico verzoeting in fritesaardappelen

Al bij het rooien van fritesaardappelen kan worden voorspeld hoeveel bewaarverzoeting gaat optreden met de test Fry-NSure.

Dat maakt de ontwerper van de test, het aan Wageningen UR verbonden onderzoeksinstituut NSure, bekend. De vereniging van aardappelverwerkers Vavi en de Agrotechnology and Food Science Group (AFSG) in Wageningen werkten mee aan de ontwikkeling van de test.

De meetmethode is gebaseerd op de activiteit van bepaalde aardappelgenen. Er wordt een sapmonster gemaakt uit een steekproef van 25 knollen uit een partij. Een druppel sap wordt aangebracht op het testkaartje en dat wordt geanalyseerd in een testlaboratorium. Binnen twee werkdagen is de uitslag bekend. Aardappelen zetten altijd wat zetmeel om in suiker, maar teveel suiker leidt tot een donkere verkleuring van de frites.

Eén reactie

  • no-profile-image

    PLASJE

    ...mooi, mooi, mooi, Plasje hangt de vlag uit...bedankt NSure, VAVI en AFSG... nu nog even implementeren en we (telers
    en industrie) weten op voorhand waar we
    wat dat betreft aan toe zijn...behoeft er
    dus later niet meer afgekeurd te worden... kan er direct 'geruimd'worden
    bij slechte partijen en kan de telersprijs
    omhoog, immers kaf en koren zijn al gescheiden....toch eens met VTA bellen of het zo zou kunnen werken...of snapt
    Plasje er weer niets van?
    ...kunnen we zo ook 'de slechtere' rassen
    eruit lichten?...kan telersprijs weer hoger
    want dan houden we alleen goede rassen
    over...of...halen we ze dan toch weer uit
    'de ons omringende lidstaten' omdat ze
    daar niets kosten?....Plasje filosofeert maar wat... wie helpt haar uit de droom?

Of registreer je om te kunnen reageren.