Home

Achtergrond 238 x bekeken

'Televisie negeert Europarlementariërs'

Europarlementsleden vinden dat ze te weinig aandacht krijgen van de Nederlandse televisie. Europarlementslid Kathalijne Buitenweg, delegatieleidster van GroenLinks meent dat het NOS Journaal en zeker RTL Nieuws het laten afweten.

Ze meent dat besluiten in het Europarlement vaak spannender zijn dan in de Tweede Kamer. De aandacht van televisie blijft volgens Buitenweg achter bij het groeiend aantal Europa-artikelen in kranten en de zendtijd op buitenlandse omroepen zoals de BBC.

"Allerlei bizarre stemmingen blijven zo buiten beeld. De VVD roept in Den Haag dat het groenrechts is, terwijl de VVD in het Europarlement de milieueisen aan auto's versoepelt. Het CDA is hier nog feller tegen abortus dan de SGP in de Kamer. Niemand die dat meldt'', stelde Buitenweg deze week bij een politiek café in Brussel.

Onder meer VVD-leider Jules Maaten pleit voor een tv-rubriek 'Brussel deze week' als variant op 'Den Haag Vandaag': ,,Europa krijgt op de televisie weinig aandacht. Terwijl veel EU-wetten direct invloed hebben op het leven van de Nederlander. Die heeft toch ook recht om te weten wat er in Brussel gebeurt.''

Maar correspondent Paul Sneijder van NOS Journaal in Brussel bestrijdt dat de NOS weinig aandacht besteedt aan Europa. Wel erkent hij dat EU-onderwerpen vaak moeilijk in beeld te brengen zijn. ,,Met wat wapperende vlaggen en gebouwen op de achtergrond red je het tegenwoordig niet'', zei Sneijder. "En het duurt vaak te lang om vijf à zes verschillende meningen van Europarlementsleden in een enkel item te brengen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.