Home

Achtergrond 277 x bekeken

'Sorteerders nemen uitvoer uien over van exporteurs'

Steeds meer uiensorteerders exporteren zelf uien.

Door deze trend zullen exporteurs op termijn geen functie meer hebben bij de uitvoer van uien, zegt directeur Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions in Kruiningen. Exporteur Beemsterboer uit Warmenhuizen bestrijdt dit.

Volgens Wiskerke drukken de exporteurs de uienprijs onnodig. "Nederland heeft op dit moment geen concurrentie van uien uit andere landen. De lage prijzen zijn daarom onnodig, ook al valt de uienoogst groot uit dit jaar. En met lage prijzen verkoop je echt niet méér uien. Door de lage prijzen zijn kopers juist terughoudend omdat ze verwachten dat de prijzen verder dalen. Veel telers lijden verlies met deze prijzen."

Dit leidt tot een onrustige markt voor sorteerders, zegt Wiskerke. "Daarom zie je dat sorteerbedrijven steeds meer zelf uien exporteren zodat ze hun eigen klanten kunnen beleveren. Ik schat dat de helft van de export al door de sorteerders gebeurt. Op termijn hebben de gewone exporteurs geen functie meer bij de uienexport."

Directeur Peter Beemsterboer van J.P. Beemsterboer is het daar niet mee eens. "De grote importeurs in het buitenland willen juist bij een exporteur veel producten tegelijk bestellen. Een bestelling van alleen uien bij een sorteerbedrijf past hen niet. Dat geldt zeker voor importeurs in landen buiten Europa."

Bovendien vergt export naar overzeese gebieden veel papierwerk, zegt Beemsterboer. "En je hebt nog het grotere debiteurenrisico. Heel wat sorteerbedrijven die zelf met de export begonnen zijn van een koude kermis thuis gekomen."

Beemsterboer schrijft de lage prijs toe aan de grote uienoogst. "Er is gewoon te veel aanbod. Bovendien willen de sorteerbedrijven hun verwerkingscapaciteit benutten. Die beconcurreren elkaar en dat drukt ook de prijs op de afzetmarkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.