Home

Achtergrond 179 x bekeken

Scholieren gevoelig voor gezonde snacks

Wanneer een groter assortiment gezonde snacks wordt aangeboden, blijken scholieren daar zeer gevoelig voor.

Dat blijkt uit onderzoek van TNO, Nigz en het voedingscentrum. De onderzoekspartners onderzochten het koopgedrag op 29 scholen van wisselende omvang. Op 13 scholen pasten ze in de frisdrank- en snackautomaten het assortiment, de labeling en het prijsniveau aan.

De overige 16 scholen vormden het referentiekader. Volgens onderzoeker Paul Kocken bleken leerlingen buitengewoon gevoelig voor een uitgebreid assortiment. "We vergrootten het aandeel gezonde producten van het totaal, met succes".

Later werden duidelijke labels met bijvoorbeeld gegevens over calorieën toegevoegd. Nog weer later werd de prijs van gezondere snacks en dranken verlaagd. Kocken: "maar dit leverde nauwelijks verandering van koopgedrag op wanneer het assortiment reeds was aangepast."

Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant overgewicht liet eerder op het congres 'Automatisch Gezonder?' weten dat niet alleen de schoolleiding verantwoordelijk is. "Kantinebeheerders, de voedingsmiddelenindustrie, ouders en overheid moeten ieder hun bijdrage leveren."

Of registreer je om te kunnen reageren.