Home

Achtergrond 218 x bekeken

Scherpere controles om clavibacter te voorkomen

Productielocaties van tomatenzaad, ook die in het buitenland, waarvan het zaad voor de Nederlandse tomatenteelt wordt gebruikt, worden straks gecontroleerd door een onafhankelijke inspectieinstelling.

Dat zegt Jaap den Dekker, adjunct-directeur van Plantum, de belangenbehartiger voor bedrijven in plantaardig uitgangsmateriaal. Momenteel gebeurt die controle nog door het bedrijf zelf en de lokale fytosanitaire diensten.

Plantum maakt met een aantal partijen een accreditatieschema waarin de voorwaarden worden beschreven die gaan gelden voor zaadbedrijven en plantenkwekers om Clavibacter tegen te gaan. Op dit moment worden de concept-schema’s in de praktijk beproefd. In het schema staat hoe de zaadbedrijven en plantenkwekers moeten omgaan met hygiëneregels. Onafhankelijke controlebureaus die verstand hebben van Clavibacter bekijken of de bedrijven voldoen aan de voorwaarden in de accreditaieschema's. Jaap den Dekker: "Dit betekent dat er controles plaatsvinden over de hele wereld, daar waar er aan zaadproductie voor tomaat wordt gedaan en ook op de opkweekbedrijven." In de schema’s wordt vooral veel aandacht besteed aan preventie van risico’s op besmetting op zaadteeltbedrijven en op opkweekbedrijven. De nadruk ligt minder op toetsing van het zaad zelf omdat het een steekproef betreft.

Het is de bedoeling dat het accreditatieschema in december definitief wordt vastgesteld. Aan het accreditatiesysteem doen de zaad- en opkweekbedrijven vrijwillig mee. Plantenkwekers die deelnemen aan het systeem mogen geen zaad, dat niet volgens het zaadprotocol is geproduceerd, gebruiken in een kas waar volgens het plantprotocol wordt opgekweekt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.