Home

Achtergrond 384 x bekeken 2 reacties

Schade door bladvlekkenziekte

De bladvlekkenziekte slaat opnieuw toe in mais, vooral in Zuid- en Oost-Nederland.

De schade lijkt echter minder groot dan vorig jaar. "In juni werden de eerste percelen met bladvlekkenziekte geconstateerd", zegt Jos Groten van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO). In augustus breidde het zich verder uit. Nu zijn er vooral in het Zuiden percelen met veel schade, zegt Groten. "In het Noorden valt het relatief mee."

Volgens Eugene Houben van zaadleverancier Pioneer is het probleem net zo groot als vorig jaar. "Vorig jaar had 10 tot 15 procent van de percelen schade. Dit jaar is dat zeker niet minder." Volgens Houben heeft de ziekte veel invloed op de kwaliteit. Vooral op de zetmeelproductie.

Erik Schieven, verkoopleider bij ForFarmers, signaleert ook meer besmette percelen in het Oosten. Schieven en Groten denken dat de schade dit jaar gemiddeld meevalt. "De korrelopbrengst kan wel minder zijn, maar in juli hebben de meeste kolven zich al aardig ontwikkeld", zegt Groten. Volgens hem wordt de rassenkeuze steeds belangrijker. "Het is belangrijk dat er betrouwbare gegevens komen over de gevoeligheid van rassen voor de ziekte." Het PPO-onderzoek wordt gefinancierd door kwekers. Volgens hem zou het goed zijn als ook boeren hieraan meebetalen. "Hierdoor krijgen ze meer invloed op het beschikbaar komen van gegevens."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maisteler

  Na het zien van de maisdemo op ppo Vredepeel 4 september denk ik dat bemestingsnivo en strategie een heel grote rol spelen bij bladvlekkenziekte.
  Rassenkeuze is zeker niet de enige factor want in Vredepeel was vrijwel alles wel enigzins ziek.
  Het zou heel goed zijn als de mestbeleids-makers daar eens gingen kijken en hun zonden eens overdachten, maar daar hoor je weinig of niks over.

 • no-profile-image

  maisteler

  Er zijn wel verschillen in tolerantie en het bestaan er van maar de kweekbedrijven en handelsorganisaties die exlusief maisrassen hebben proberen dit weg te wuiven ivm de omzet daling van hun maiszaad. Zelf de agrarischemedia is bang voor minder advertenties van deze bedrijven, en daar door lees je er niets over.

Of registreer je om te kunnen reageren.