Home

Achtergrond 225 x bekeken

Ruim baan voor hagelnet

Nederland lijkt steeds meer op de rest van Europa. Dat kun je ook zeggen over de maatregelen in de fruitteelt tegen hagel.

Kanonnen en netten zijn in Frankrijk en Italië redelijk gemeengoed. Tijdens de vakantieperiode valt het steeds meer Nederlanders op.
Via Limburg en Zeeland lijkt het nu in de rest van Nederland ook een toepassing te krijgen. Alleen lopen telers daarbij tegen een typisch Nederlandse gewoonte aan: regeltjes rondom de ruimtelijke ordening. Dat blijkt nu ook in de nasleep van de hagelschade in de Betuwe in juni. Gemeentes tonen goede wil en willen best nadenken om teeltondersteunende maatregelen toe te staan en zo de fruitteelt een goede toekomst te bieden. Alleen is er nog weinig bekend. Het staat niet in de bestemmingsplannen.

Voor kanonnen is er door ZLTO en NFO al het nodige gedaan om knelpunten op te lossen in de vergunningsverlening. Bovendien stelde de Raad van State in juni dat gemeenten kanonnen niet zomaar mogen weigeren, maar milieu- en bouwvergunningen kunnen verstrekken.

Bij gemeentes is die kennis lang niet altijd aanwezig. Dat betekent dat provincies en fruittelers hierin zelf het voortouw moeten nemen en richtlijnen snel duidelijk moeten maken. De provincie Gelderland wil zich nu eerst inzetten voor onderzoek, maar er haast geboden. Ook GMO-subsidies maken meer preventiemaatregelen nodig. Het is tijd dat telers daarbij meer armslag krijgen door overheden.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.