Home

Achtergrond 208 x bekeken

’Risico op overstroming lastig in te schatten’

Het risico op een grote overstroming in Nederland of elders is heel lastig in te schatten, zelfs al worden de meest geavanceerde technieken gebruikt.

Dat bleek gisteren tijdens een discussie over watermanagement in Nederland tijdens de eerste dag van de IBM Innovatieweek in Rotterdam.

Piet Dircke, directeur op het gebied van water bij advies- en ingenieursbureau Arcadis, legt het dilemma uit. ”Het is bijvoorbeeld nu de bedoeling dat we toegaan naar een kans op een overstroming van één op tienduizend. Dat betekent dat we dijken zo hoog maken dat het waterpeil er naar schatting één keer in de tienduizend jaar bovenuit komt. Het risico dat een dijk bezwijkt bij een lager waterpeil, is in deze schatting niet meegenomen.”

Arcadis werkt samen met bedrijven als IBM, Deltares, Fugro en de overheid aan het project Flood Control 2015. Onder dit project investeren de partijen samen circa 22 miljoen euro in het ontwikkelen van nieuwe technieken om problemen met dijken en andere waterweringen eerder op te sporen.

”We proberen situaties te simuleren, maar kunnen natuurlijk niet inschatten hoe de gebeurtenissen daadwerkelijk zullen verlopen. Er zijn veel onzekere factoren. We weten bijvoorbeeld van de helft van de Nederlandse dijken niet hoe stevig deze zijn.”

Om betere inschattingen te kunnen maken, proberen de bedrijven die meewerken aan het Flood-Control project de dijken als het ware ’transparant’ te maken. ”We moeten zoveel mogelijk gegevens over de dijk zien te verzamelen, over het materiaal waarvan het is gemaakt en de status waarin het verkeert”, zegt Dircke. Het effect van externe factoren, zoals overstromingen of trillingen, worden getest aan de hand van een zogenoemde ’IJkdijk’, een test-dijk. Daarnaast probeert automatiseerder IBM door middel van simulatie-software overstromingen zoveel mogelijk na te bootsen. Het Flood Control 2015-project heeft als doel de besluitvorming rond overstromingen te verbeteren door het beter inschatten van de risico’s.

Het kabinet liet vorige week nog weten een zogenoemde Deltawet te willen invoeren om overstromingen in Nederland tegen te gaan, naar aanleiding van een advies van de Deltacommissie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.