Home

Achtergrond 219 x bekeken 4 reacties

Richtingenstrijd VVD beslecht

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) wil een drastische hervorming van het Europese landbouwbeleid.

Gezien de overweldigende vraag is het onnodig de voedselproductie te subsidiëren, aldus de liberalen. Het is een speerpunt van het concept-programma voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009. Dat de toegenomen vraag als reden voor subsidie-afbouw wordt genoemd, is misleidend. De partij kiest simpelweg voor haar liberale beginselen.

Dit idee is gestoeld op de beginselen die fractieleider Mark Rutte onlangs hernieuwd aandacht gaf: een kleinere overheid die erop vertrouwt dat vraag en aanbod uiteindelijk altijd aansluiten. Betutteling leidt in deze klassiek-economische visie tot marktverstoring. Uiteindelijk wint degene die de beste productievoorwaarden heeft en dus voor de laagste prijs kan produceren.

De VVD geldt van oudsher als een gespleten partij wat betreft het landbouwbeleid. Zij schaarde zich ook vaak achter het CDA, verdediger van het huidige landbouwbeleid. Bepaalde prominenten, zoals fractielid Janneke Snijder-Hazelhoff, zijn verklaarde voorstanders van ondersteunende maatregelen.

Gezien de grondbeginselen van de partij is de keuze van de programma-opstellers terecht, en ook wel zo eerlijk naar het liberale electoraat. De richtingenstrijd lijkt beslecht.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ja misleidend,als er buiten de EU een grote vraag is naar landbouwproducten tegen een hoge prijs,gaat de EU toch weer een exportheffing opleggen om de interne markt te beschermen tegen schaarste en hoge prijzen,dit is en wordt geen liberaal beleid Mark Rutte heeft geen verstand van landbouw.De boeren worden hiervan de dupe

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik heb van Janneke toch regelmatig goede nuchtere analyses gelezen, waar het CDA jaloers op mag zijn. Jammer dat Mark Rutte niet de analytische kwaliteiten van Janneke heeft.
  En nu maar hopen dat Janneke meer succes heeft dan Rita Verdonk, ik gun het haar van harte.

 • no-profile-image

  Berend

  Ik ondersteun graag de liberale gedachte,
  maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat er dan een slagveld onder boeren ontstaat, omdat niet overal in de wereld de omstandigheden het zelfde zijn om te
  produceren, terwijl we deze produktie wel nodig zijn bij een groeiende wereldbevolking. Voor mij is duidelijk dat
  de VVD al lang geen partij meer is voor de agrarische sector. Daarvoor zijn de landbouwbelangen en vertegenwoordigers binnen de partij te veel ondergesneeuwd.

 • no-profile-image

  roel

  met zo veel regelgeving bestaat er geen liberaal landbouwbeleid wat RUTTE bedoeld,regels,regels, regels,regels

Of registreer je om te kunnen reageren.