Home

Achtergrond 240 x bekeken

Record overschot handelsbalans groente

Het overschot op de handelsbalans groeide dit eerste halfjaar met meer dan 250 miljoen euro.

Daarmee zorgden telers en handelsbedrijven voor een recordinkomst uit de productie en handel in verse groente en wortelen, blijkt uit analyse van CBS-gegevens door deze krant. De Nederlandse handel in groente (exclusief aardappelen) droeg in het eerste halfjaar voor meer dan 1,68 miljard euro bij aan het nationale overschot op de handelsbalans. Dat betekent dat de uitvoer in verse groente en wortelen 1,68 miljard euro groter was dan de invoer.

In het eerste halfjaar wisten telers en handel voor 2,47 miljard euro uit te voeren naar het buitenland. Dat is 240 miljoen euro meer dan in 2007 toen de teller bleef steken op 2,23 miljard euro. Voor een verklaring van de groei van de handelsbalans voor verse groente is het volume belangrijk. In het eerst halfjaar groeide het exportvolume van Nederlands product met zeker 5 procent. De uitvoerwaarde groeide echter bijna 10 procent. Dat zou erop duiden dat de gemiddelde handelsprijs in 2008 hoger lag dan in 2007.

Door marktanalisten wordt hier verrast op gereageerd. "Als ik kijk naar de belangrijkste glasgroenteproducten, is de prijs dit jaar zeker niet beter", zegt een analist van het Productschap Tuinbouw. Nederland voerde in 2008 voor circa 800 miljoen euro aan verse groente in. Een belangrijk deel is bestemd voor uitvoer (re-export). Volgens handelskoepel FrugiVenta is het volume van de re-export van groente en fruit groter dan het volume Nederlands product.

In 2007 was re-export voor het eerst groter dan het exportvolume voor Nederlands product. Nederlands product wordt daarmee voor het exportpakket steeds minder belangrijk. "Nederland wordt meer en meer een handelsland", zegt een woordvoerder van FrugiVenta.

Of registreer je om te kunnen reageren.