Home

Achtergrond 594 x bekeken

Rabobank waarschuwt voor 'Hollandse ziekte'

De Nederlandse economie houdt zich volgens Rabobank beter staande dan bij de vorige wereldwijde economische tegenwind.

Het kabinet moet echter niet in de verleiding komen tijdelijke meevallers uit aardgasbaten in te zetten voor structurele uitgaven of die zelfs verkwisten. Voor deze 'Hollandse ziekte' waarschuwde Rabobank vandaag in zijn Economisch Kwartaalbericht.

Economen van Rabobank verwachten dit jaar een "milde'' economische neergang, na de hoge groei van 3,5 procent vorig jaar. Zij rekenen erop dat de groei in Nederland de komende kwartalen stagneert en sluiten een ,,klein minnetje'' niet uit. Onder meer de voortslepende kredietcrisis, hoge voedsel- en energieprijzen en een sterke euro blijken volgens Rabobank iets te veel voor de veerkracht van de Nederlandse economie.

Voor massawerkloosheid hoeft Nederland op dit moment echter niet te vrezen, stellen de Rabo-economen. Wel zullen consumenten de komende tijd volgens hen minder geneigd zijn aankopen te doen, omdat ze hun geld nodig zullen hebben om de hoge energierekening te betalen.

De gastarieven liggen momenteel ruim 8 procent hoger dan vorig jaar. De stijging van de olieprijs van het afgelopen jaar is volgens de economen in de huidige energietarieven echter nog lang niet helemaal verwerkt. Zij rekenen dan ook op een extra verhoging van de gastarieven in januari. Als gevolg daarvan schiet de inflatie volgens Rabobank nogmaals omhoog, om in de loop van 2009 geleidelijk af te nemen.

De Rabo-economen hebben verder becijferd dat een structureel gat van 1,4 miljard euro op de rijksbegroting ontstaat als de verhoging van de WW-premie doorgaat. Zij vrezen dat het kabinet in dat geval de "verleiding van de oplopende aardgasbaten moeilijk kan weerstaan''. Voor de ,,houdbaarheid van de overheidsfinanciën'' is dit volgens hen geen goede zaak.

Vorige maand meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al dat de groei van de Nederlandse economie in het tweede kwartaal tot stilstand is gekomen. Ten opzichte van het eerste kwartaal groeide de economie toen niet. Het was voor het eerst in drie jaar tijd dat dit gebeurde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.