Home

Achtergrond 178 x bekeken 1 reactie

Quotum duikt onder de €24

De handel in melkquotum is weer iets op gang gekomen. Al mag die niet veel naam hebben. Het levert voor het eerst sinds 3 weken weer een notering op: €23,75. Ter vergelijking: een kleine maand geleden was quotum nog €2 tot €3 duurder.

De handel wordt gekenmerkt door een dalende tendens. De belangrijkste oorzaak is het aanbod. Dat neemt mondjesmaat toe. Het heeft niet alleen met meer stoppende melkveebedrijven te maken. Er is de laatste weken vooral veel minder verkocht. Verkopers doen iets meer water bij de wijn en kopers wachten rustig af. Koopmelk zakt om die reden nog iets verder.

De handel in leasemelk is ook rustig. Er gebeurt weinig en de prijzen blijven gelijk. Lease noteert €4,85. Daarin verandert voorlopig niks.

prognose:

koopmelk goedkoper, lease gelijk.

Eén reactie

 • no-profile-image

  qkoper

  Quotumprijs daalt door

  De quotumprijs daalt door. Sinds de piekprijs van 27 cent half augustus is de prijs in 1 maand gezakt naar 23 cent. De kopers kopen niet. Het aantal geregistreerde transacties voor de maand augustus was ruim 37% lager dan het vorige jaar. In totaliteit is er dit jaar bijna 40% minder quotum verhandeld dan het vorige jaar.

  Het zijn alleen nog de banken die adviseren om quotum te kopen. Accountantsbureaus adviseren, op dit moment bij de huidige prijs, om vooral geen quotum meer te kopen. Het te verwachten verlies op het quotum bij dalende prijzen, is te groot om terug te verdienen. De rendementen van de melkveehouders staan onder te veel druk vanwege de lage melkprijs en de fors gestegen kosten.

  Extra onzekerheid is in de quotummarkt geslopen doordat er vanuit de Brusselse hoek geknaagd gaat worden aan de huidige melkquotumsystematiek. Het huidige quotumsysteem is niet bepaald een voorbeeld van de liberalisering en zal dan ook aangepast moeten worden aan de eisen van meer en ruimere vrijhandel.

  De melkaanvoer bij de fabrieken begint tegen te vallen. Voor het eerst is er minder gemolken dan vorig jaar. Terwijl vorig jaar vanaf dit moment de gasplank werd ingedrukt bij een melkprijs van 50 eurocent. Of de melkproduktie nog zoveel zal toenemen is afwachten.

  Terwijl de quotumprijs afgelopen maand is gedaald, zijn de vooruitzichten voor een opfleurende quotumprijs alleen maar slechter geworden. De verwachting van de georganiseerde quotumkopers van qkoper.nl is dat de quotumprijs door zal gaan dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.