Home

Achtergrond 197 x bekeken 5 reacties

Poolse boeren negeren verbod transgene mais

Veel Poolse boeren stappen over op de teelt van transgene mais.

Dit gebeurt ondanks een verbod hierop van de Poolse overheid. Een wet tegen dergelijke gewassen bestaat al twee jaar in het land, maar haalt weinig uit.

Veel producenten hebben ontdekt hoe goed de gewassen bestand zijn tegen ongedierte. Aankoop van transgeen zaad voor mais kost een boer zo’n 50 euro per hectare meer, maar de opbrengst ligt 125 tot 500 euro hoger. Voor eigenaren van enige tientallen hectaren grond is het zeer rendabel om voor zo’n 1.000 euro extra in dergelijke mais te investeren dan om voor enkele tienduizenden euro’s aan bestrijdingsmiddelen te kopen. Het zijn echter niet alleen grote boeren die transgene mais verwerken maar ook middelgrote en kleine boeren.

Volgens de officiële cijfers van het verbond van maisproducenten zou er afgelopen jaar 320 hectare met transgene mais in Polen verbouwd moeten zijn. Volgens schattingen van producenten echter is in werkelijkheid inmiddels de 3.000 hectare overschreden.
Daarmee wordt Polen een grote producent van transgene mais. "Wij hebben Duitsland op dat gebied al in gehaald. Het verschil zit hem erin dat Duitsland ook een rigide controle voert op transgene gewassen. In Polen ontbreekt dit nog", aldus directeur Robert Gabarkiewicz van GBE Polska die onder meer de bedrijven BASF, Bayer en CropScience vertegenwoordigt.

Boerenorganisaties wachten tot de overheid wetgeving op dit gebied instelt. "Maar dat gebeurt niet en daarom nemen de boeren het heft in eigen handen", zegt Adam Koryzna van de coalitie van moderne boeren. In Polen geldt een verbod op het gebruik van gentechnologie voor de productie van mais, koolzaad, suikerbieten en aardappelen. Het ministerie van milieu is bezig een wet voor te bereiden die het verbouwen van transgeen voedsel aanzienlijk moet bemoeilijken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  schijt aan de regering!:P

 • no-profile-image

  dirk

  Toch wel makkelijk, een en dezelfde EU.

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim Zonderland

  Ongeloofwaardig verhaal. Een meerprijs van E 50,- voor 't zaaizaad? Polen zijn creatiever, denk ik. Ook de genoemde besparing van enkele tienduizenden euro's op bestrijdingsmiddelen voor enkele tientallen hectaren acht ik vooralsnog onmogelijk.

 • no-profile-image

  trans

  mocht ik eraan kunnen komen ,,, ik zou het ook verbouwen. goed voor het milieu en goed voor de opbrengst

 • no-profile-image

  Bioboer

  Heb je wel vaker om via de randen toch gen-tech in te voeren.Alleen het is een onomkeerbaar proces.Regeren is voor uitzien dus een mais boycot voor Poolse mais.Wil geen allergie en verdere toestanden zoals in America.Vooral als er twijfel is bij veevoer en kwaliteit melk.
  Als het via de zwarte markt moet worden verhandelt dan is er toch iets mis.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.