Home

Achtergrond 155 x bekeken

Pepinomozaïekvirus dit jaar minder heftig

Tomatenteeltbedrijven hebben dit jaar minder last gehad van het pepinomozaïekvirus.

De ziekte was wel bij veel bedrijven aanwezig maar de symptomen waren minder heftig dan andere jaren. Het is niet zo dat er minder bedrijven besmet zijn geraakt. Het virus laat zich van een minder heftige kant zien waardoor de schade aan de gewassen minder is. Voorlichter Henk Kalkman van DLV meent dat er dit jaar meer controle over het virus is gekomen doordat telers hun hygiënemaatregelen dit jaar goed en met meer alertheid en discipline hebben uitgevoerd.

"Telers waren er op gebrand maar één keer pepino te krijgen. Ze hebben veel maatregelen genomen en hebben dat ook het hele jaar goed volgehouden. Zo hebben bedrijven veel aan toegangscontrole gedaan. Ook werkte personeel bijvoorbeeld zo veel mogelijk in eigen kassen en niet in bijvoorbeeld in twee verschillende kassen". Door dit soort maatregelen zijn volgens hem crossinfecties met verschillende stammen van pepino dit jaar veelal voorkomen. "Wanneer er geen crossinfecties zijn, dan zijn de symptomen zoals open vruchten vaak ook minder heftig." De voorlichter merkt ook dat door de uitbraak van Clavibacter telers nóg meer op hygiëne zijn gaan letten. Volgens hem bewijst de situatie van dit jaar dat het dus welk degelijk zin heeft om hygiënemaatregelen te nemen. "Laten we dat volgend jaar doorzetten."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.