Home

Achtergrond 685 x bekeken

'Peenreus China geen bedreiging'

Ondanks dat China ruim een derde van de totale wereldproductie van peen voor haar rekening neemt, vormt het land geen directe bedreiging voor de Europese peensector.

Het land ligt te ver weg voor de afzet van verse producten. De Chinese peensector is sterk gericht op de verse afzet.

Volgens directeur Sander Bruins van Bejo Seeds Shanghai wordt er in China ongeveer 350.000 hectare peen geteeld. "De gemiddelde opbrengst ligt rond de 20 ton per hectare, zodat de totale productie uitkomt op 7 miljoen ton. Wereldwijd wordt ongeveer 1 miljoen hectare peen verbouwd, zodat het aandeel van China op ongeveer 35 procent komt."

China exporteert slechts 5 procent van de peenproductie, vertelde Bruins vandaag op een symposium in Warmenhuizen van Bejo Zaden. "Driekwart van de Chinese productie wordt verkocht op lokale markten. Nog eens 15 procent gaat naar de supermarkten. De verwerkende industrie en de export nemen elk 5 procent voor hun rekening. En wat ze exporteren gaat voor driekwart naar andere landen in Zuidoost-Azië. Daarom is de Chinese sector in ieder geval op de korte termijn geen bedreiging voor de Europese peensector."

Nederland telt ongeveer 4.200 hectare peen met een gemiddelde opbrengst van 80 ton per hectare. Nederland is goed voor 1,7 procent van de wereldproductie, volgens Bruins. "Maar Nederland exporteert maar liefst 280.000 ton peen per jaar. Dat is 83 procent van de productie. De export van China ligt op 350.000 ton."

Of registreer je om te kunnen reageren.