Home

Achtergrond 235 x bekeken 1 reactie

Paraguay verbiedt deels sojateelt

Belangrijke delen van Paraguay worden gesloten voor de sojateelt. Het platteland wordt deels verwoest door de grootschalige landbouw, meent de regering.

Het plan is onderdeel van de landbouwhervormingen die president Fernando Lugo eerder aankondigde.
De regering creëert zones waar alleen kleinere boeren actief mogen zijn, en geen soja geteeld mag worden. Dat verklaart landbouwminister Candido Vera Bejarano in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

Paraguay’s productie van oliezaden verdubbelde sinds het jaar 2000. Vorig jaar werd 6,8 miljoen ton geoogst, aldus de Kamer van Oliezaden en Granen (Capeco). De expansie nam vorig jaar toe door de gestegen prijsniveaus op de termijnmarkt van Chicago.

Vera Bejerano: "De buitengewone winsten uit de granen- en oliezadensector hebben niet of onvoldoende de massa bereikt. Als we geen limiet aan de expansie stellen, gaan plattelandsgemeenschappen verdwijnen.”

Volgens Vera Bejarano leiden hoge sojaprijzen tot een vlucht van kleine boeren naar de stad. Hun land wordt opgekocht door grote corporaties. Tevens wil president Lugo een van de wereldmarktprijzen afhankelijke exportbelasting voor soja instellen. Argentinië probeerde eerder hetzelfde, maar werd door protesterende boeren teruggefloten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Linda Coenen

    Lees meer over de verwoestende effecten van sojateelt in Paraguay op www.lasojamata.org

Of registreer je om te kunnen reageren.