Home

Achtergrond 177 x bekeken

Overheden kopen Fortis deels, ABN Amro verkocht

Nederland, België en Luxemburg kopen voor in totaal 11,2 miljard euro grote delen van Fortis.

Dat is gisteravond door de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse regering bekendgemaakt in Brussel. Nederland neemt een belang van 49 procent in het verzekeringsbedrijf van het geplaagde concern en betaalt daarvoor 4 miljard euro. ABN Amro wordt verkocht. De omstreden Fortis-voorzitter Maurice Lippens vertrekt, zo spraken de drie regeringen af. Zijn opvolger wordt aangesteld in overleg met de Belgische regering.

België neemt een belang van 49 procent in het bankbedrijf van Fortis en betaalt daarvoor 4,7 miljard euro. Luxemburg investeert 2,5 miljard in een lening aan de Luxemburgse poot van Fortis, die omgezet kan worden in een belang van 49 procent.

De deal werd bekendgemaakt door de Belgische premier Yves Leterme en de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos. In Brussel was door verschillende partijen in verschillende samenstellingen twee volle dagen overlegd over de toekomst van Fortis.
Bos zei na afloop van de onderhandelingen dat Fortis een bank blijft waar het geld van mensen veilig is. "We voelen ons verplicht om een bank als Fortis in deze roerige tijden overeind te houden'', aldus de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.