Home

Achtergrond 173 x bekeken

Orkaan Ike is categorie 4

De orkaan Ike is boven de Atlantische Oceaan in relatief korte tijd ”een uiterst gevaarlijke orkaan van de categorie vier” geworden.

Dit heeft het Amerikaanse National Hurricane Center donderdag bekendgemaakt. De categorie staat op de schaal van Saffir-Simpson voor ’zeer krachtig’ met windsnelheden van 209 tot 248 kilometer per uur.

Ike is woensdag erg snel van categorie één naar vier gegaan. De wervelstorm trekt waarschijnlijk begin volgende week langs de Bahamas. Het is niet duidelijk hoe lang de orkaan zo krachtig blijft en welke richting die in noordwestelijke richting precies zal opgaan.

Westelijker raast nog steeds de tropische storm Hanna. De autoriteiten in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince meldden woensdag dat Hanna meer dan zestig levens heeft geëist. Ongeveer eenderde van deze slachtoffers vond de dood in de derde stad van het land, Gonaïves. Het is een van de vele plaatsen in Haïti die te kampen heeft met overstromingen.

Eerder geselde ’Gustav’ het straatarme Haïti. Daarbij zijn circa tachtig doden gevallen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.