Home

Achtergrond 149 x bekeken 2 reacties

’Opwarming zal in Nederland honderden levens eisen’

Opwarming van de aarde zal de komende decennia nadelige effecten hebben op de Nederlandse volksgezondheid.

Zo zullen er jaarlijks honderden mensen meer dan nu overlijden door hittestress en zal de ziekte van Lyme door tekenbeten toenemen.

Dit blijkt uit een rapport dat woensdag is verschenen. De studie is verricht door onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum, de Universiteit Maastricht, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Planbureau voor de Leefomgeving.

De wetenschappers onderzochten de mogelijke gevolgen van klimaatverandering en de afbraak van de ozonlaag. Ze verwachten meer en ernstiger klachten van allergische aandoeningen en meer voedselvergiftiging. Door de verhoogde blootstelling aan ultraviolette straling zal het aantal gevallen van huidkanker en staar waarschijnlijk ook toenemen. Daar staat tegenover dat de sterfte door winterkou mogelijk juist afneemt.

Volgens de onderzoekers gaat het om honderden sterfgevallen en enkele duizenden ziektegevallen extra per jaar. Vooral ouderen zullen het slachtoffer worden van hittegolven en vervroegd overlijden, aldus het rapport.

Al bij temperaturen boven de 20 graden treedt er extra sterfte op. De wetenschappers adviseren richtlijnen te geven voor de bouw van koelere huizen en instellingen. Ze maken zich vooral zorgen over de langere termijn, de tweede helft van deze eeuw.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Rik

    We hebben blijkbaar weinig vertrouwen in de natuur en zijn er zelfs bang voor. Als het een langzaam proces is past ons lichaam zich aan de omstandigheden aan. We zullen net als de mensen die dichter bij de evenaar leven een donkere huid krijgen. Natuurlijk hebben mensen met een erg lichte huid meer kans op problemen. Survival of the fittest. Dieren trekken weg als de omstandigheden slechter worden. En komen b.v. knutten onze richting als ze hier goed kunnen toeven. Dus raad ik mensen aan die denken het hier niet vol te kunnen houden het hoger op te zoeken zodat er ruimte komt voor mensen die een warm klimaat waarderen.

  • no-profile-image

    Marcel

    Het word weer tijd dat we alle natuur,sloot en bermen weer goed gaan onderhouden! D.w.z. kort houden en de struiken die overal groeien waar ze niet horen verwijderen. Door deze maatregelen zullen we minder teken en knutten krijgen dan we zo maar doorgaan met dit rampzalig beleid van maaien in deze gebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.