Home

Achtergrond 220 x bekeken

Onenigheid over voedselhulp EU

EU-voorzitter Frankrijk wil dat de Europese landbouwministers volgende maand een nieuwe regeling goedkeuren voor voedselhulp aan de minstbedeelden in de Europese Unie.

De reden daarvoor is dat de bestaande regeling twintig jaar oud is en de omstandigheden sterk zijn veranderd. Via deze oude regeling werden producten uit de interventievoorraden onder de minstbedeelden verdeeld. Toen deze interventievoorraden verdwenen, ging de Commissie met goedkeuring van de lidstaten over tot de aankoop van deze producten op de markt.

De kosten daarvan bedragen 500 miljoen euro per jaar die ten laste komen van de Europese landbouwbegroting. Volgens de nieuwe regeling die de Commissie voorstelt, moet dat bedrag omlaag naar 300 miljoen euro per jaar.De huidige regeling is niet verplicht. Negen lidstaten, waaronder Nederland, maken er geen gebruik van. Toch wil de Commissie dat in het vervolg alle lidstaten aan de nieuwe regeling meebetalen. Dat stuit bij een groot aantal van hen op verzet.

Minister Gerda Verburg (landbouw) vindt dat voedselhulp aan minderbedeelden geen taak is voor de EU, maar sociaal beleid is. Daarvoor zijn de lidstaten exclusief bevoegd. Ze wees het Commissie-voorstel vandaag tijdens de landbouwraad dan ook van de hand. Haar mening wordt door meerdere lidstaten gedeeld.

Om uit de impasse te geraken heeft de Franse landbouwminister Michel Barnier, ook voorzitter van de EU-landbouwraad, de kwestie naar zich toe getrokken. Hij kondigde aan volgende maand met een 'bijgesteld' voorstel te zullen komen.

Jan Schils

Of registreer je om te kunnen reageren.