Home

Achtergrond 201 x bekeken 4 reacties

Onderzoek: transport onderbreken werkt niet

Lange transporttijden voor zeugen zorgen niet zondermeer voor welzijnsproblemen. Dat heeft het researchinstituut van de Deense vleesindustrie (DMRI) vastgesteld.

Aan de hand van opnames van in de veewagens gemonteerde videocamera’s is aangetoond dat de dieren tijdens de ritten gaan liggen en de tijd veelal slapend dan wel rustend doorbrengen, zegt projectleider Leif Christensen van de in Roskilde gevestigde instelling.

Kortere, door rusttijden in verzamelstallen onderbroken ritten hebben volgens het DMRI daarentegen juist een averechts effect. Dat is vooral het geval als de zeugen in de ruststallen worden gemengd met andere groepen zeugen. ”Het natuurlijke gedragspatroon resulteert dan in vechtpartijen om een nieuwe rangorde te verkrijgen. Omdat het bij die vechtpartijen niet zachtzinnig toegaat lopen veel dieren vaak zware verwondingen op.”

Dat wordt bevestigd door Deense veeartsen. Veel zeugen zijn er volgens de inspecterende veterinairen dan zo erg aan toe dat ze zouden moeten worden afgemaakt.

De Deense regels, die mikken op een beperking van de transporttijden voor zeugen tot acht uur, verhogen het welzijnsniveau daarom juist niet, zo luidt de conclusie van het DMRI.

Deze omstreden regel vanuit het perspectief van het EU-recht werd door het ministerie van justitie ingevoerd in 2007 om de groei van de export van zeugen naar Duitse en Nederlandse slachterijen tegen te gaan. De Europese richtlijn staat transport van
24 uur toe.

Momenteel exporteren de Denen op jaarbasis een slordige 200.000 zeugen. De enige mogelijkheid van de transporteurs om tegemoet te komen aan de acht-uurregel is onderbreking van de rit, maar Christensen is ervan overtuigd dat het beter zou zijn om in één keer door te rijden. "De meeste slachterijen in Duitsland zijn in twaalf tot dertien uur te bereiken."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkens rijder uut het noorden

  zijn ze er eindelijk achter hoe het in de praktijk werkt lang geduurt

 • no-profile-image

  chauffeur van een varkens wagen

  ik als chauffeur heb al veel varkens geladen zou gouw als je met de rit begon te rijden dan gingen de varkens liggen en eenmaal aangekomen na een reis van pak weg 10-12-15 uur dan lagen de varkens lekker te slapen of uit te rusten die verhalen van lange reis tijd zijn maar verhalen van die kantoor mannen en actie groepen die nog maar amper weten dat een varken 4 benen heeft

 • no-profile-image

  Piet

  Dit weet toch iedere chauffer, boer, handelaar, voorlichter, slachterij, enz.
  Korweg iedereen dit met varkens werkt weet dit, maar niemand heeft een van deze mensen gevraagd. De regels zijn tot stand gekomen doordat dierenactivisten, incidenten met veel lawaai aan de kaak hebben gesteld en daarna hebben kantoor pikkies deze kromme regels opgesteld.

 • no-profile-image

  Gelijke monnik

  Waarschijnlijk is dit onderzoek een heeeeeeeel slecht onderzoek..
  let op, hier zal het wel op neerkomen bij het commentaar van de radicale dierenknuffelaars

Of registreer je om te kunnen reageren.