Home

Achtergrond 190 x bekeken

Onderzoek naar imago van Nederland in buitenland

Buitenlandse Zaken doet onderzoek naar de beeldvorming over Nederland in vijftien landen.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor 2009. De resultaten van het onderzoek zullen gebruikt worden bij het ontwikkelen van de juiste manier waarop ambassades kunnen omgaan met situaties zoals de publicatie van de internetfilm Fitna. Ook de ervaringen die bijvoorbeeld in Indonesië zijn opgedaan zullen worden gebruikt bij de verbetering van de zogenoemde ,,publieksdiplomatie'' in belangrijke partnerlanden van Nederland.

In Indonesië bleven de reacties op de omstreden film van Geert Wilders beperkt. Dat was mede te danken aan de publieksdiplomatie van de ambassadeur. Hij had een stevig netwerk en onderhield contacten met uiteenlopende belangrijke mensen uit de samenleving, onder wie ook religieuze leiders, in hun eigen taal. Om consistentie te bereiken zullen ook ministeries van Economische Zaken, Landbouw, Onderwijs en Cultuur hierbij betrokken worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.