Home

Achtergrond 188 x bekeken

Olieprijs haalt landbouwgewassen omlaag

Na een plotselinge stijging van de olieprijs eind augustus, lijkt de weg naar beneden weer ingezet.

Dinsdag, toen orkaan Gustav de olieplatforms in de Golf van Mexico achter zich liet, daalde de prijs voor een vat Noordzee-olie meer dan 4 procent tot 109,41 dollar (€ 75,40), en bleef daarna rond dit niveau steken. Op 4 juli tikte de olieprijs nog 146,08 dollar aan, 25 procent hoger dan het huidige niveau. De gasprijs voor levering in december steeg niettemin op weekbasis licht, met bijna 2 cent, tot 35,89 cent per kuub.

Gustav is niet de enige oorzaak van de dalende olieprijs. Opec, dat 40 procent van de olieproductie vertegenwoordigt, maakte bekend het relatief hoge productieniveau voorlopig vast te houden. Ook de vraag naar energie loopt door de economische teruggang terug.
Door de relatief lage olieprijs staan agrarische grondstoffen blijvend onder druk. Bij goedkope olie zijn energiegewassen, en substituutgewassen daarvoor, minder lucratief. Met name mais en tarwe verloren terrein, overigens mede doordat de verwachting is dat recordhoge oogsten wachten, van respectievelijk 774 en 670 miljoen ton. Een pond suiker verloor de laatste twee weken meer dan 10 procent.

Vooralsnog zijn de gevolgen van dure olie in Europa beperkt gebleven doordat deze doorgaans in dollars wordt verrekend, en de dollar staat laag. De afgelopen handelsdagen steeg de dollar in waarde door de relatief positieve economische date. Het bruto binnenlands product bleek bijvoorbeeld van kwartaal-op-kwartaal meer dan 3 procent.

Een euro was woensdag 1,44 dollar waard, terwijl dit begin deze maand nog 1,55 dollar was. Op zichzelf is dit goed voor exporteurs (Nederland exporteert vooral sierteelt, bloembollen en groente en fruit naar de VS), maar het vermindert het effect van goedkope olie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.