Home

Achtergrond 160 x bekeken

Nog eens 300 miljoen extra voor kinderopvang

Na eerdere investeringen steekt het kabinet nog eens structureel 300 miljoen euro extra in de vergoedingen aan ouders voor de kinderopvang.

"De groei van de kinderopvang blijft doorzetten, en zelfs meer dan verwacht'', stelt staatssecretaris Sharon Dijksma. De extra miljoenen blijken uit de rijksbegroting voor volgend jaar die vandaag is gepresenteerd. Dit voorjaar maakte Dijksma al bekend dat zij tot en met 2009 eenmalig 1 miljard extra uittrekt voor de kinderopvang. Hiermee moeten overschrijdingen op de begroting als gevolg van de enorme groei worden opgevangen.

Om de kosten vanaf 2010 in de hand te houden, kondigde Dijksma dit voorjaar tevens een aantal bezuinigingen aan. Zo wordt vanaf dat jaar het maximumtarief dat gastouders als opa's en oma's kunnen vragen voor een uur oppassen verlaagd van ongeveer 6 euro naar 2,50 euro.

Ook moet er voor professionele gastouders, dat zijn getrainde mensen die extra voorzieningen voor kinderen hebben, een tarief van 4 euro gaan gelden. Voor de kinderdagverblijven blijft het bij het huidige tarief van ongeveer 6 euro. Behalve de lagere maximumtarieven gaan ook de bijdragen van de ouders omhoog. Voor lage inkomens blijft de verhoging beperkt. Door de ingrepen bespaart het rijk in 2011 bijna 800 miljoen op de kinderopvang. Daar staat tegenover dat het kabinet in dat jaar 700 miljoen meer voor de opvang uittrekt dan eerder begroot.

Op dit moment onderhandelt Dijksma met de sector over de precieze uitwerking van de bezuinigingsmaatregelen. Bovendien stelt zij een werkgroep in die moet bekijken hoe de vergoeding aan ouders zo kan worden vormgegeven dat zo veel mogelijk moeders een baan nemen.

Verder vindt zij dat het niveau van de kinderopvang omhoog moet. "De kwaliteit loopt achter in vergelijking met andere landen. Er moet voor de kinderen iets te halen zijn'', stelt Dijksma. De staatssecretaris zet onder meer in op taallessen voor kinderen die slecht Nederlands spreken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.