Home

Achtergrond 417 x bekeken

NBvH blij met voortgang elektronische I&R

‘’Een doorbraak, maar we zijn er nog niet.’’ Dat stelt Christine Bijl van de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH) in reactie op de publicatie van de gewijzigde EU-verordening identificatie schapen en geiten.

"Schapen en geiten die na 31 december 2009 worden geboren, hoeven niet langer twee oormerken, maar slechts één oormerk in. Ter vervanging van het tweede oormerk is een chip, ofwel injectabele transponder, toegestaan", verklaart Bijl. "De schapen en geiten moeten weliswaar behalve de chip nog altijd één oormerk in, maar dat is toch een winst van 50 procent."

De chip mag alleen worden ingebracht bij schapen en geiten die in Nederland blijven. Vandaar dat vooral dierhouders die hun dieren niet exporteren blij zullen zijn met de nieuwe EU-verordening, verwacht Bijl. De NBvH wil zich ervoor blijven inzetten dat de dieren geheel zonder oormerken door het leven kunnen. "Als tussenstap proberen we nu voor elkaar te krijgen dat het verplichte oormerk er pas in hoeft als de dieren het erf verlaten."

Of registreer je om te kunnen reageren.