Home

Achtergrond 203 x bekeken

Mogelijke relatie tussen Creutzfeldt-Jakob en BSE

Er is mogelijk een relatie tussen de klassieke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob (CJD) en een afwijkende variant van BSE, die ondermeer is gevonden bij twee oudere Italiaanse koeien.

Dat zeggen Franse, Italiaanse en Amerikaanse onderzoekers op basis van een proef waarbij makaken (apensoort) zijn ingespoten met besmet materiaal van koeien en mensen.

De onderzoekers hebben één aap besmet rundermateriaal ingespoten in de hersenen. De makaak werd na 21 maanden ziek en overleed 5 maanden later. De verschijnselen bij de aap zijn ernstiger dan bij andere apen die met 'gewone' BSE werden besmet.

De onderzoekers zeggen dat de atypische BSE-variant mogelijk de veroorzaker is van de sporadische vorm van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD), die vooral voorkomt bij oudere patiënten. De onderzoekers zeggen dat hun veronderstelling in elk geval aanleiding is om extra voorzichtig te zijn met het terugdraaien van maatregelen om BSE-besmetting te voorkomen.

De onderzoekers doen ook een proef met apen die besmet materiaal te eten gekregen hebben. Bij die proef bleek de makaak na 49 maanden nog geen ziekteverschijnselen te vertonen. De proef loopt nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.