Home

Achtergrond 417 x bekeken 3 reacties

Mogelijk prijsafspraken kunstmestproducenten

Acht kunstmestproducenten zijn voor de Amerikaanse rechter gedaagd op beschuldiging van het maken van prijsafspraken.

De acht zijn de grootste producenten van kunstmest in de wereld en zijn gevestigd in de VS, Canada, Rusland en Wit-Rusland. In processen worden onder meer Mosaic (VS), Agrium (Canada) en JSC Uralkali (Rusland) beschuldigd van het sinds 2004 samenspannen om de prijs van kalium kunstmatig op te drijven. De bedrijven verwerpen de beschuldigingen en zeggen dat de stijgende prijzen komen door de stijgende vraag naar kunstmest.

Een van de aanklagers is Minn-Chem, een kunstmestproducent in Minnesota dat vorig jaar zijn activiteiten staakte omdat kaliumcarbonaat te duur was geworden om nog winstgevend te kunnen draaien. De aanklagers willen dat hun proces tot een 'klassenactie' wordt verklaard, een juridisch begrip in de VS waardoor een beperkt aantal klagers kunnen optreden namens iedereen die denkt schade te hebben geleden. Als zij in het gelijk worden gesteld, kan een dergelijke constructie een eventuele schadevergoeding fors verhogen.
De klagers wijzen erop dat de prijs van kalium in een jaar tijd meer dan drie keer zo duur is geworden, van $ 275 (185 euro) per ton in 2007 naar $ 930 (651 euro) nu.

De Vereninging van Kunstmestproducenten in Nederland (VKP) verwacht niet dat er in Europa ook prijsafspraken worden gemaakt. "De sector kent de wetgeving op dit gebied en weet dat hier hoge boetes op staan", aldus directeur Rein Coster. Hij verwacht dat de prijsafspraken ook geen effect hebben op de Europese markt. Dit onderschrijft de Europese Kalimaatschappij K+S. "De wereldmarktprijs wordt tweewekelijks geregistreerd en daar houden wij ons aan. Van prijsafspraken is geen sprake. De prijs voor kali is het laatste jaar aanzienlijk gestegen, maar dat is het gevolg van vraag en aanbod", aldus een woordvoerder van K+S Benelux.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Ja, ja, het zal wel. Als individu hebben we er helemaal geen zicht op hoe dat nou zit met vraag en aanbod. Het lijkt me helemaal niet verkeerd om de handel van de kunstmestfabrikanten eens kritisch tegen het licht te houden. Natuurlijk ontkennen ze in alle toonaarden, zoals een wielrenner die doping ook blijft ontkennen totdat hij niet anders kan dan bekennen. Alleen zijn de financiële belangen hier nog wat groter. Genoeg redenen voor een gezond portie argwaan.

 • no-profile-image

  Noorderling

  Jaja, de prijs wordt gebasseerd op de wereldmarktprijs. Daar zitten de grote producenten uit Amerika, Canada en (Wit-) Rusland toch ook bij. Dan hebben wij toch automatisch ook schade geleden en de kunstmestproducenten in Europa indirect toch ge-/misbruik van de prijsafspraken gemaakt?

 • no-profile-image

  Zeeuw

  Kalimijn = goudmijn, kali eruit = verarmd uranium (afval) er in.

Of registreer je om te kunnen reageren.