Home

Achtergrond 328 x bekeken 1 reactie

Minder gengewassen geplant in EU

Het aantal hectares met gengewassen in Europa is dit jaar 2 procent afgenomen tot 107.719 hectare.

De daling komt uitsluitend door een teeltverbod in Frankrijk, dat dit jaar is ingegaan. In andere EU-landen neemt de teelt snel toe: gemiddeld met 21 procent.

Dat blijkt uit cijfers die de European Biotech Industry Association vandaag g in Brussel presenteerde. Spaanse boeren zijn veruit de grootste telers van genetisch aangepaste gewassen. Daar staat dit jaar 79.369 hectare; 5 procent meer dan vorig jaar.

De Europese Unie is van oudsher huiverig voor de genteelt, wegens mogelijke schade aan gezondheid en milieu. Onnodig, stelde topman Jerome Peribere van Dow AgroScience bij de presentatie. Volgens hem is het milieu juist erg gebaat bij de biotechgewassen, omdat die minder pesticiden nodig hebben. "Bovendien: biotechnologie is de enige techniek die het gat kan overbruggen tussen de alsmaar stijgende vraag naar voedsel en het beperkte aantal hectares.''

Momenteel liggen bij de EU nog 19 nieuwe gengewassen te wachten op toelating voor teelt, waaronder nieuwe varianten mais, koolzaad en suikerbieten.

Lees ook LTO: snellere toelatingsprocedure voor gentech-gewassen

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rinie

    Achter al de argumenten voor gengebruik zitten louter dollar- en eurotekens. Geld, geld geld.
    Er is voldoende voedsel in de wereld. Maar we hebben een distributieprobleem en onwil om dat probleem op te lossen.

Of registreer je om te kunnen reageren.