Home

Achtergrond 193 x bekeken 6 reacties

Melkveehouder trapt op de rem

Kopers én leasers staan bepaald niet in de rij voor melkquotum. Voor de derde, achtereenvolgende week is er geen koopmelknotering. Leasemelk heeft wel een notering: €4,85. Maar daar is een dubbeltje vanaf gegaan. De handel ligt volledig stil. Kopers en leasers trappen op de rem.

Voor €25,00 willen kopers geen zaken doen. Sterker nog: sommigen informeren zelfs naar een prijs van €20,00. Ze wachten rustig af. Eerst moet de prijs maar eens wat naar beneden.

Die afwachtende houding heeft 2 oorzaken. Ten eerste is de hausse rond de melkprijzen van eind 2007 wel voorbij. De huidige melkprijzen liggen aanmerkelijk lager. Kopers verwachten niet dat die prijzen snel terugkeren op het niveau van vorig jaar.

Ten tweede spelen ook de stijgende kosten van melkveehouders een rol. Investeren in quotum moet geen fors verliesmakende zaak worden. Wie duur quotum koopt zit, met lage melkprijzen en hoge kosten, op de blaren.

Koopmelk zal eerst wat goedkoper moeten worden, wil de handel weer op gang komen. Dat kan bij een prijs van €23,00 tot €24,00.

De handel in leasemelk is ook niet bepaald groots te noemen. Gemiddeld gaat er een dubbeltje van de prijs af. Leasemelk komt tot een notering van €4,85.

Ook hier geldt dat leasers rustig afwachten. Het aanbod van leasemelk neemt wat toe. Er zijn meer melkveehouders, die hun quotum lang niet vol krijgen. Ook hier is de tendens dalend.

prognose:

koop- en leasemelk goedkoper

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Gewoon niet kopen, wordt mq vanzelf veeeeeel goedkoper. we moeten naar een mq prijs zoals in Zweden

 • no-profile-image

  bankman.

  wil je in 3 à 4 jaar tijd deze investering, zonder arbeidsvergoeding, terugverdienen mag het melkquotum niet meer kosten dan € 10,- per kg vet.
  Op dit moment aankopen verhoogt je kostprijs en verslechterd dus je continuiteitsperspectief; een gewaarschuwd mens telt voor twee

 • no-profile-image

  veehouder

  Hoezo 23 cent (vorige week nog 24 cent) wel interessant. Er is gewoon geen animo om te kopen, maar dat dubbbeltje moet bij de verkopers nog vallen. De sterke uitbreiders hebben geen geld meer voor het veel te dure quotum, moeten anders nog meer verlies nemen, en diegene die gewoon doorgaan hebben 2,5% bijgekregen en moeten alle zeilen bijzetten om het vol te krijgen, kijk maar naar de aanvoercijfers van de melkfabrieken. Schieten ze toch over het quotum, kun je beter superheffing betalen. Kost maar eenmaal geld, te duur quotum blijft je zeker vijf jaar achtervolgen!!!!

 • no-profile-image

  veehouder

  vorig jaar met melkprijs van 50 cent niet kopen voor 15 cent! en nu zulle we met 32 cent voor de melk niet meer als 10 cent moge betalen! we werke tog niet om geld toe tegaan leggen!

 • no-profile-image

  peter

  Koopmelk zal eerst wat goedkoper moeten worden, wil de handel weer op gang komen. Dat kan bij een prijs van €23,00 tot €24,00.

  En dit bepaalt de boerderij?

 • no-profile-image

  melkboer

  Haha, en dit bepaald Theo Brummelaar? Let er maar eens op mensen, onder elke marktanalyse en prognose van Boerderij staat zijn naam!!!!! Volgens mij is het zo'n type van "zeuren om aan het zeuren te blijven".

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.