Home

Achtergrond 99 x bekeken

Meer geld voor uitblinkende onderzoekers

Uitblinkende ervaren onderzoekers kunnen voortaan in aanmerking komen voor een subsidie van 1,5 miljoen euro.

Dat is 250.000 euro meer dan voorheen. De Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kan de zogeheten Vici-subsidies verhogen door een verruiming van het budget tot 150 miljoen euro.

NWO heeft dat dinsdag bekendgemaakt. De subsidies voor jonge en minder ervaren wetenschappelijk talent worden eveneens opgeschroefd. Veni-subsidie, voor pas gepromoveerden, gaat van 208.000 naar 250.000 euro. Vidi-winnaars, ervaren onderzoekers, ontvangen 800.000 in plaats van 600.000 euro.

Hoogleraren krijgen bovendien ruimere mogelijkheden om een subsidie aan te vragen. Zo konden professoren alleen een Vici-subsidie krijgen als ze korter dan drie jaar hoogleraar waren en werden uitgesloten van Vidi-premies. Dat is nu niet meer het geval.

Zeer ervaren onderzoekers hoeven pas afspraken te maken met een instituut of universiteit nadat ze te horen heeft gekregen dat ze een Vici krijgen. Tot nu toe moest een onderzoeker deze 'inbeddingsgarantie' vooraf regelen. Bij Veni en Vidi was dit al eerder afgeschaft.

Tot 2008 moest de instelling 33 procent van de subsidie betalen en NWO 67 procent. NWO betaalt vanaf 2008 het gehele subsidiebedrag. Deze eigen bijdrage is afgeschaft tegelijk met de overheveling van 100 miljoen euro van de universiteiten naar NWO.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.