Home

Achtergrond 316 x bekeken 17 reacties

'Meer aandacht voor dierenwelzijn bij slacht'

Slachthuizen moeten iemand aanstellen die uitsluitend let op dierenwelzijnsaspecten bij de slacht.

Ook moeten ze zorgen dat hun werknemers goed zijn opgeleid en gekwalificeerd. Personeel dat werkt met dieren moet beschikken over een certificaat voor diervriendelijk handelen, dat na maximaal vijf jaar moet worden verlengd. Dat zijn enkele maatregelen die eurocommissaris Androulla Vassiliou (gezondheid en consumentenzaken) gisteren heeft voorgesteld om onnodig lijden van dieren bij de slacht te voorkomen.

Vassiliou wil de huidige slachtrichtlijn, uit 1993, omzetten in een verordening. Die hoeft niet te worden omgezet in nationale wetgeving maar kan direct worden toegepast. De voorstellen uniformeren dierenwelzijnsregels bij de slacht in de EU. Kleine slachthuizen hoeven geen dierenwelzijnsfunctionaris aan te stellen.

Verder moet slachterijen voortdurend in de gaten houden of de verdoving wel effectief werkt. Producenten van verdovingsapparatuur moeten een duidelijke handleiding bijleveren. Twijfelachtige verdovingsmethoden, zoals het waterbad en CO2 bij pluimvee, worden niet verboden bij gebrek aan goede alternatieven.

Vassiliou pleit voor betere planning, toezicht en verslaglegging bij het doden van dieren bij dierziekten. Ze erkent dat massaal ruimen soms niet is te vermijden. De Eurogroup for animals, een Europese dierenbeschermingsorganisatie, juicht de voorstellen toe als een stap vooruit naar een betere omgang met dieren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harrie

  @ Katja... Jullie ''soort'' kan echt alleen maar tegen onze sector aanschuppen. In jullie ogen doen we niks goed. Zou zeggen, loop eerst zelf is een paar dagen op een slachterij mee voordat je deze onzin verhalen op deze en andere sites gaat vertellen.

 • no-profile-image

  Gerrit

  We zijn heel hard op weg in NL om beter voor onze dieren te zorgen dan voor de mensen. Er hapert ontzettend veel aan de gehandicaptenzorg , de ouderenzorg enz. Daar hoor je dit soort mensen als Mevr. Vassiliou niet over. Die zitten met oogkleppen op de kostprijzen te verhogen voor de producent terwijl elders in de maatschappij belangrijkere zaken voor de mensheid uitgeknepen worden. Ga alstublieft jezelf nuttig maken voor deze maatschappij.
  Wil ik niet mee zeggen dat dierwelzijn niet belangrijk is maar er lopen teveel mensen in NL rond die een dier voor de mens stellen.

 • no-profile-image

  Jottum

  prima, zo'n ambtenaar, alleen ik deel de zorgen van Gert: wie betaald dat weer?Zoals Jack zegt: dat moet uiteraard doorberekend worden naar de consument. Helemaal mee eens, maar dan ook een waterdichte verordening dat het inderdaad door de consument betaald wordt, en niet zoals het gaat bij het verdoofd castreren zoals het er nu naar uitziet, dat de consument (CBL) slechts een minimaal gedeelte van de kosten voor zijn rekening neemt.
  En zo zal er voor alle extra eisen die gesteld worden extra moeten betaald worden door de consument, en niet de primaire sector in Nederland laten bloeden, want voor je het weet is de gehele sector uit Nederland verdwenen en komt het vlees uit landen waar ze het allemaal niet zo nauw nemen met dit soort zaken.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Katja,

  Hoor en lees hele andere dingen er daarmee kan jij je standpunt vastleggen?

  Kom op zeg, als ik de site van Wakker Dier bekijkt, zie ik een hoop dingen, die niet kloppen. Maar het is net hoe je informeerd, want op zo´n manier informeer je wel juist ondanks dat je niet de hele waarheid neerzet.

 • no-profile-image

  gert

  het wordt druk in de slachthuizen met al die ambtenaren,wie betaald dat weer

 • no-profile-image

  jos

  @ P. Korsten. Last van gewetenswroeging? Ik kan ook een flauwe opmerking plaatsen. Deze zou dan in de trent zijn van: Gaan we straks ook een "dierwelzijns" ambtenaar in onze natuur plaatsen om te kijken of de roofdieren ook "humaan" omgaan met hun prooidieren?

 • no-profile-image

  jack

  Niks mis met meer toezicht. Ik heb een hekel aan onnodige ambten(aren), maar als het gaat om levende wezens is het gewoonweg noodzakelijk om constant te blijven toezien op een zuiver en gewetensvol handelen. Niks meer en niks minder. En de kosten moeten doorberekend worden naar de consument uiteraard.

 • no-profile-image

  Harm

  Gaan we dan ook het ritueel slachten verbieden?

 • no-profile-image

  katja

  JOHAN uit Friesland
  hoe kom je in godnaam erbij ,dat alleen in islam slachthuizen nog iets mis gaat.Wat gehoord van nekschoten bij kalveren, slechtverdoofde varkens, of halfdood pluimvee? En hoe weet je dat de transporten naar rusland alle regels in acht nemen? Ik hoor en lees heel andere dingen! Het gaat behoorlijk veel mis in gewoone slachthuizen, hoor!
  En JOS uit Zeeland, treurig dat je het verschil tussen een levenslang opgesloten "prooidier" en een in de natuur levend prooidier nog niet heeft begrepen.
  En EVERT uit Lunteren , als je maar voor de hangjeugd met een automatisch geweer gaat zorgen , komt het vast wel goed in Nederland.

 • no-profile-image

  Dhr. P. Korsten

  Waarom moeten al deze maatregelen worden genomen?
  Het enige wat de medemens moet doen is zich afvragen waarom miljoenen dieren levenslang (dus niet alleen bij de slacht) lijden, voor die minuut dat het vlees op de tong ligt.
  Vegatarisch/veganistisch: dat is de enige leefbare toekomst

 • no-profile-image

  Johan

  Allen nodig in Islamitische slachthuizen, daar slachten ze nog op de meest weerzinwekkende halsnede methode zonder verdoving.

  Omze politiek correcte islaam accomodeeders in Den Haag sluiten daar liever de ogen voor en jammeren wel over diertransporten naar Rusland, terwijl daar alle regels bij in acht worden genomen.

 • no-profile-image

  Peter van Rooy

  Bovenstaande Gert begrijpt het niet goed... Al zal dan waarschijlijk ook een van de eerste zijn die bedreigingen zal uiten naar deze ambtenaar.

 • no-profile-image

  tegen het

  Katja uit Drenthe let a.u.b. op je woorden.

 • no-profile-image

  jack

  Gerrit en dhr/mevr van Engelen, er is echt niks mis met zo'n maatregel voor meer toezicht en maak er niet meer van dan het is en ga - zoals van Engelen zegt - niet met je fantasie op de loop. En geen vergelijkingen die er niet toe doen. Ik ben het ermee eens dat kosten voor een beter dierenwelzijn veel te veel op de schouders komen te rusten van de boeren en dat mag niet. De consument moet bereid zijn - en wat mij betreft verplicht worden - meer te betalen. Maar een vergelijking met de gezondheidszorg gaat toch echt te ver. Er haperen zeker wel dingen binnen de zorgsector, daar heb ik zelf lang genoeg voor in de zorg gewerkt. Maar een mens is mondig, een dier niet. En als menselijk handelen altijd zuiver zou zijn en zonder fouten zou zo'n maatregel voor meer toezicht absoluut overbodig zijn. Maar helaas, zover zijn we als soort nog niet.

 • no-profile-image

  Evert

  Echt nederland, druk maken om niets, het is in het belang van de slachter dat het dier op een juiste manier aan zijn/haar eind komt. Dat bevorderd de kwaliteit. Dat is algemeen bekend. Daarvoor oa stonden er keurmeesters aan de slachtbaan. Deze zijn vervangen door bedrijfskeurders, maar het blijkt dat deze mensen een beperkte kennis hebben.
  Het is het paard achter de wagen spannen. Zoals altijd wordt een maatregel genomen die achteraf verkeerd uitpakt. het herstel is vervolgens lachwekkend.
  Er zijn in dit land genoeg echte problemen, hangjeugd, stelende en intimiderende allochtone jongeren etc. Daar zou wat meer toezicht op moeten zijn, het liefst met een automatisch geweer. Maar onze minister president is verbolgen en onthutst wanneer dit gesteld wordt.

 • no-profile-image

  Evert

  Lieve Katja, leer eerst eens om een fatsoenlijk stukje tekst te maken. Het toezicht op allochtone raddraaiers met behulp van een automatisch geweer zou inderdaad veel goed doen. Dit soort heeft nl alleen ontzag voor geweld. Jouw soort heeft er voor gezorgd dat dit land aan softies ten onder gaat.

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Ik zie het al helemaal voor me. Mevrouw Vassiliou, Marianne Thieme c.s., begroeten het te slachten dier enige dagen tevoren en plaatsen het in een luxe dierenhotel. Uiteraard vindt een intake-gesprek plaats, waarbij vragen aan de orde komen als:"hebt U gedurende Uw leven bij de baas een goede behandeling ondergaan, bent U tevreden geweest met Uw verzorging, hebt U Uw pillen etc. op tijd gekregen?""
  en last but not least "hebt U nog een laatste wens wat betreft Uw galgenmaal? Wilt U in aanmerking komen voor nazorg?"".Mensen, mensen, waar zijn we in vredesnaam mee bezig? Ik kom heel geregeld in slachthuizen, zowel in Nederland als in andere landen en - op een enkele uitzondering na-verloopt het slachtproces uitstekend. Ga niet verder met je fantasie op de loop s.v.p.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.