Home

Achtergrond 179 x bekeken

Mededingingsregels zetten aardappeltelers op achterstand

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) ontvouwt ideeën voor een handelshuis en een informatiesysteem in handen van de aardappeltelers. Antikartelwetgeving verhindert samenwerking van individuele producenten als ze meer dan 5% van een markt vormen, terwijl de afnemende bedrijven wel grotere aandelen van de markt bestrijken en toegang hebben tot dure informatie van satellieten en marktstromen. Een rapport, gemaakt in opdracht van de NAV, legde mogelijkheden en beperkingen bloot voor telers van aardappelen.

Het opzetten van een handelshuis is een goed middel om tegenwicht te bieden tegen de grote inkopersmacht. Een ander perspectiefvol middel is ‘samenwerking tussen telers’, bijvoorbeeld in de vorm van telersverenigingen. Dat stelt Ecorys Research and Consulting in het rapport ‘Potato supply management’. De onderzoekers en de NAV zien echter dat de kartelregels de kleine ondernemers tegenwerken om een gelijkwaardige positie te verwerven tegenover de multinationale aardappelverwerkers. Dat geldt zowel van bundeling van de afzet als het vergaren en bespreken van informatie.

Ten opzichte van marktbundeling hebben de onderzoekers minder hoge verwachtingen om gezamenlijk meer en betere marktinformatie te vergaren. Desondanks wil het NAV aan de slag met het opzetten van een informatiesysteem voor oogstverwachtingen, aanbod en afzet van de aardappel. Een onafhankelijk bureau kan het probleem van een verbod door de NMa op gezamenlijke informatieverwerving omzeilen. Individuele telers, samenwerkingsverbanden van telers en handelshuizen in Nederland en andere landen kunnen klant worden van dit bureau. Er moet volgens de onderzoekers voor gewaakt worden dat de informatie leidt tot een ‘feitelijk afgestemd gedrag’ van de aanbieders.

Meer informatie NAV, 12 september 2008: Kartelpolitie werkt machtsongelijkheid in de hand, kartelregels aanpassen.

Meer informatie AGD.nl, 11 september 2008: NAV wil op termijn nieuw handelshuis aardappelen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.