Home

Achtergrond 185 x bekeken

MVO: invoer dierlijk vet en koolzaadolie stijgt

Nederland heeft in de eerste helft van dit jaar 11 procent meer oliën en vetten ingevoerd dan in dezelfde periode vorig jaar.

De export bleef nagenoeg gelijk, er werd 0,5 half procent meer geëxporteerd. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO) over de handel in het eerste halfjaar van 2008.

Vooral de invoer van dierlijke vetten en visolie is sterk gestegen. In de eerste maanden werd ruim 200.000 ton ingevoerd. Varkensvet heeft daar het grootste aandeel in met ruim 35.000 ton. Andere grote stijger is de koolzaadolie. Waar in 2007 nog 151.000 ton werd ingevoerd, was dat dit jaar bijna 390.000 ton.

In Nederland werd het afgelopen jaar minder koolzaad geteeld, omdat andere teelt aantrekkelijker is. Wel kwamen er twee grote biodieselfabrieken bij in Nederland, die onder meer koolzaad verwerken tot biobrandstof. Daardoor is de vraag naar koolzaadolie gestegen, terwijl ’t aanbod afnam.

De totale export van oliën en vetten bleef nagenoeg hetzelfde ten opzichte van het eerste halfjaar 2007, al daalde de uitvoer van oliezaad en eetbaar eindproduct.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.