Home

Achtergrond 205 x bekeken

MS-patiënt blijft onbestraft voor kweken cannabis

Een MS-patiënt en zijn vrouw zijn terecht ontslagen van alle rechtsvervolging voor het zelf telen van cannabis.

Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Het zelf telen van cannabis is in Nederland eigenlijk verboden. De wet heeft alleen een uitzondering gemaakt voor medicinaal gebruik. Deze cannabis mag echter alleen door professionele kwekers met een ontheffing worden geproduceerd en slechts op doktersrecept worden gegeven.

De apotheek verstrekt slechts een beperkt aantal soorten. De betrokken patiënt bleek echter negatieve bijwerkingen van deze cannabis te krijgen. Omdat er vele soorten met verschillende werkzame stoffen bestaan, besloot het echtpaar uit nood om zelf hun medicijn te kweken. Daarbij bleek de man wel baat te hebben. Volgens deskundigen heeft de patiënt blijkbaar wel de plant weten te vinden, die voor hem werkzame stoffen bevat.

Het gerechtshof van Leeuwarden ontsloeg daarom zowel de patiënt als zijn vrouw al eerder van rechtsvervolging. Het Openbaar Ministerie vocht die uitspraak bij de Hoge Raad aan. Het hoogste rechtscollege van Nederland vindt echter dat het hof terecht heeft besloten om het echtpaar strafrechtelijk ongemoeid te laten.

De Hoge Raad vindt dat uitzonderlijke omstandigheden in een individueel geval kunnen meebrengen dat verboden gedragingen, zoals deze, gerechtvaardigd kunnen worden als wordt gehandeld in een noodtoestand. Die noodtoestand is aangetoond. Ook is volgens de raad aannemelijk geworden dat de MS-patiënt "slechts van de door hem zelf gekweekte cannabis een heilzame werking ondervond.''
Met het besluit van de Hoge Raad is het uitgesproken ontslag van rechtsvervolging voor het echtpaar dinsdag definitief geworden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.