Home

Achtergrond 342 x bekeken 2 reacties

Lonen stijgen meest in landbouw

De lonen in de landbouw zijn meer dan gemiddeld gestegen.

Het salaris was in het tweede kwartaal van 2008 4,6 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2007. Gemiddeld in Nederland stegen de lonen in die periode met 3,9 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar niet alleen de salarissen gingen omhoog. Ook de loonkosten stegen flink in de landbouw, met gemiddeld 5 procent ten opzichte van 2007. Dat is de hoogste stijging in vier jaar. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de hogere werkgeverslasten voor de zorgverzekering, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. De loonkosten stegen met 0,8 procent meer dan in de rest van Nederland, waar ze met 4,2 procent stegen.

In het eerste halfjaar van 2008 waren minder werknemers actief in de landbouw dan in dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2008 werkten er 131.000 mensen in de landbouw, het jaar daarvoor waren dat er nog 133.000. Een afname van 1,7 procent. Op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt steeg het aantal banen wel. Er kwamen 154.000 banen bij, een groei van 2 procent. De grootste banengroei is te zien in de zakelijke dienstverlening en de handel.

Opvallend is dat in het eerste kwartaal van 2008 119.000 mensen werkzaam waren in de landbouw, terwijl dat het jaar ervoor nog 131.000 waren. Doordat al snel duidelijk werd dat er een tekort aan handen zou zijn, is dat aantal snel aangevuld met vooral buitenlandse werknemers. Daardoor ligt het aantal werknemers nu weer ongeveer op hetzelfde niveau als voorgaande jaren.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herman Galjaard

  Jammer dat het gemiddelde salaris voor de landbouw niet genoemd wordt zodat een vergelijk gemaakt kan worden met andere sectoren.
  Hieruit zou kunnen blijken dat het om een inhaal 'slag' gaat.

 • no-profile-image

  ....

  inderdaad herman het salaris ligt nog zeer ver achter op de andere sectoren een % van niks is nog weinig, ik heb er weinig van gemerkt dit jaar

Of registreer je om te kunnen reageren.