Home

Achtergrond 164 x bekeken 2 reacties

Landbouw vergeten is dom

Het kabinet heeft ambitieuze plannen met de Randstad.

In een vandaag gepubliceerde visie laat zij zien hoe het gebied in 2040 moet worden ingericht: een plaatje dat er heel anders uitziet dan nu. En dat is logisch. De omvang van de bevolking blijft groeien, waardoor woningbouw noodzakelijk is. Ook moet er meer ruimte komen voor bedrijven.

De grootste uitdaging in de toekomst is echter het klimaat en de kans op overstromingen. Het kabinet neemt dit gevaar serieus en geeft dit een grote rol. De regering houdt minder star vast aan het openhouden van het Groene Hart om een zogeheten groenblauwe delta te kunnen ontwikkelen, met open verbindingen naar verschillende wateren.

Voor de landbouw zijn die plannen niet gunstig. Melkveehouders die nu in de meest kwetsbare gebieden zijn gevestigd, zullen daar weg moeten en ook in andere delen van de Randstad wordt het voor boeren niet gemakkelijker. Daarmee lijkt de rol van de sector in Groene Hart te worden gemarginaliseerd, iets waar LTO terecht tegen ageert.

Want het wringt dat de strijd tegen het wassende water blijkbaar wel samen kan gaan met de bouw van een half miljoen woningen en een versteviging van de economie, maar niet met de landbouw. Het kabinet zegt naar slimme combinaties van functies te streven, maar vergeet daarbij één hele belangrijke schakel. Dat is niet alleen jammer, maar ook een beetje dom.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    jos

    De melkvee boeren in het vergetendom. De boeren moeten weg in en om de Randstad want er moeten een half miljoen huizen gebouwt worden. Dit is de regering die de boeren opruimt en die dan vervangen worden met Marokkanen die op de wachtlijst staan voor werk, men zegt dat 2/3de van de Moslims geen werk hebben. Hoe onbenullig kan de regering te werk gaan omzijn eigen mensen te verjagen en die te vervangen met mensen die tot nu toe alles in rep en roer gestuurd hebben. Vogelaar heeft daar de grootste schuld van, deze dame die vroeger lid was van de communistisch partij moest er uit gezet worden. Geschreven door een jonge boer.

  • no-profile-image

    Klaas

    Als we de Delta commissie mogen geloven stijgt de zeespiegel in snel tempo. Waarom er in het Groene Hart nog plannen worden gemaakt voor een half miljoen huizen is mij een raadsel, worden het misschien paalwoningen?

Of registreer je om te kunnen reageren.