Home

Achtergrond 184 x bekeken

Lagere prijzen en hogere gasprijs stemt tuinbouw negatief

De negatieve stemming bij de siertelers blijft in het 2e kwartaal overheersen. Bij glasgroententelers is het al niet anders. De opbrengsten zijn lager en de kosten hoger. Met name de hogere gasprijs draagt bij aan de hogere kosten. Het effect hiervan zal echter per bedrijf verschillen afhankelijk van de contractduur. Dit heeft het LEI gepubliceerd in de Agri-Monitor van augustus 2008.

Bij de glasgroententelers lagen de opbrengsten op hetzelfde niveau als vorig jaar. De opbrengstprijzen zijn echter lager. De komkommerprijs ligt al het hele seizoen fors lager dan in 2007 en dat geldt ook voor trostomaten. Vanaf mei zijn de prijzen van trostomaten echter iets verbeterd. De enkele goede weken voor paprikaprijzen zijn weer teniet gedaan door de slechte paprikaprijs in de zomermaanden. Een echt duidelijke oorzaak is hiervoor niet aan te wijzen. De export lag in het eerste halfjaar op iets hoger niveau dan in 2007.

Bij de sierteelt lag de omzet van de bloemenveilingen ruim een procent lager dan in 2007. De prijzen lagen wel hoger. De topomzetten rond Moederdag bleven dit jaar achterwege omdat Moederdag tegelijk viel met Pinksteren.

De energiekosten zijn in het eerste halfjaar flink opgelopen. De commodityprijs voor niet gecontracteerd gas is het eerste kwartaal met 1% en het tweede kwartaal met 17% opgelopen. Het effect op het individuele bedrijf hangt echter sterk af van het gascontract en het al dan niet gebruiken van een wkk-installatie.

Meer informatie LEI-cijfers glasgroenten
Meer informatie LEI-cijfers sierteelt

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.