Home

Achtergrond 387 x bekeken

LTO vleesveehouderij publiceert vleesnotering

De LTO-vakgroep vleesveehouderij publiceert vanaf eind deze week een maandelijkse notering voor vlees van luxe stieren.

Dit bevestigt Ko Brooijmans, voorzitter van de LTO vakgroep vleesveehouderij. De vakgroep heeft inmiddels een aantal maanden proefgedraaid en meent nu met een betrouwbare notering te kunnen komen voor geclassificeerde stieren bij slachterijen die meedoen aan het classificatiesysteem van het Productschap Vee en Vlees (PVV). Het gaat hierbij om dieren in het luxere segment, ofwel vanaf de klasse U+ tot en met S.

Hiervoor bestaat nu geen notering, omdat de slachterijen zelf geen behoefte hebben aan bekendmaking van prijzen. Vleesveehouders daarentegen hebben wel behoefte aan een stuk houvast, constateert LTO vleesveehouderij.

Met de publicatie van de noteringen van luxe stierenvlees van dieren die geclassificeerd zijn geslacht, denkt LTO het overgrote deel van de slachtingen in beeld te brengen.

Aan een notering van de ongeclassificeerde slachtingen werkt LTO nog verder. Hier zijn nu nog niet voldoende gegevens beschikbaar. Bij de ongeclassificeerde slachtingen gaat het om export en slachtingen van stieren bij slagers en kleinere grossiers, die niet meedoen aan de PVV-classificatie.

Voor deze dieren wordt de vleesklasse geschat door de veehouder en de koper van het dier. Hoewel het dan gaat om een eigen beoordeling, waarbij rekening moet worden gehouden met een foutmarge, denkt Brooijmans dat de afwijking niet al te groot zal zijn.
Naar verwachting kan de notering voor ongeclassificeerde dieren in oktober worden gepubliceerd. De LTO-notering verschijnt volgens plan elke tweede week van de maand. De gepubliceerde prijzen zijn exclusief btw en na aftrek van alle kosten.
Voor luxe vrouwelijk vleesvee komt er voorlopig geen notering.

Of registreer je om te kunnen reageren.