Home

Achtergrond 344 x bekeken 9 reacties

LTO: invoering I & R niet meer tegen te houden

De kosten van een elektronische I & R-chip zijn hoog voor de schapenhouderij, maar achterhoedegevechten leveren ook niets op.

"We moeten ons, denk ik, maar eens neerleggen bij de gedachte dat die elektronische I & R er hoe dan ook komt", zegt Sjraar van Beek, voorzitter van de LTO-vakgroep schapenhouderij. De Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders (LWPS) en Europarlementariërs proberen de komst van een elektronisch I & R-systeem tegen te houden.

Van Beek wil zich daar niet per se tegen afzetten. Toch denkt hij niet dat hun acties nu nog veel zin hebben. Van Beek: "Europees gezien is het feitelijk al een gelopen race. In Nederland is de Dienst Regelingen bovendien al druk bezig met de bouw van een database."
Van Beek denkt niet dat het doorberekenen van de kosten aan LNV gaat lukken. "Het wordt al een hele toer om een deel van de kosten op het ministerie te verhalen. Om dat te kunnen doen, wordt nu een onderzoek gestart door het Productschap Vee en Vlees (PVV). Dat moet helder maken wat de economische positie van de schapenhouderij is. Die is beslist niet sterk, maar we moeten dat met cijfers zien te onderbouwen."

Overigens zijn de exploitatiekosten van de I & R-database voor de schapenhouderij niet tien miljoen, zoals Rhöse stelt, maar ongeveer drie miljoen euro per jaar, zegt Van Beek. Afgezet tegen ongeveer een miljoen schapen komt dat neer op een kostenpost van drie euro per schaap, per jaar.

In de analyse van de kracht en betekenis van de schapenhouderij wordt overigens niet alleen de economische betekenis meegenomen, maar ook de maatschappelijke betekenis ervan. Daarmee kan ook munitie worden aangeleverd richting de overheid om bij te dragen in de I & R-kosten.

Volgens Van Beek heeft een elektronische database ook voordelen; voor de bedrijfsvoering, de tracering en de fokkerij. Ook geeft invoering ervan (tijdelijk) een voorsprong op andere landen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nadenk

  als er een ELEKTRONISCHE database komt, komt er misschien ook zicht op het einde van de 21 dagenregeling.
  De engelsen liggen in het europarlement dwars wat betreft invoering elektronische I&R.
  Twee MKZ uitbraken begonnen de laatste jaren in Engeland, rundertbc kan Engeland niet onder controle krijgen.
  Het wordt tijd dat de Engelsen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en eerst eens de zaken voormekaar maken ipv overal op tegen te zijn.
  Enkele jaren terug is in de melkveehouderij KKM ingevoerd, het huidige Quarant borgingsysteem. Veel melkveehouders waren er eerst op tegen maar nu wordt het breed gedragen in de sector.
  Veel boeren hebben last van koud watervrees, de vrees voor het onbekende.
  Ik zou zeggen: Voer de elektronische I&R maar snel in, schapenhouders die er op tegen zijn kunnen altijd nog hun schapen verkopen voor 2010. De overblijvende schapenhouders gaan dan economisch gezien prima tijden tegemoet.
  Alle knoeiers zijn dan uit de sector verdwenen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De LTO heeft zoals gewoonlijk weer de ruggengraat van een banaan , Als de LTO tegen de overheid zegt dat ze dit plan niet wil uitleggen aan de achterban
  dan denkt de overheid nog wel een keer na om het in te voeren. Ik denk dat de LTO zich op deze manier totaal overbodig maakt.

 • no-profile-image

  p.bouthoorn

  ik sluit mij volledig bij de vorige schrijvers aan.De heer van Beek moet zich inspannen voor zijn achterban en dat verdedigen naar buiten toe.
  Hij moet zich vooral niet voor het karretje
  van de varkens-en rundersector laten spannen.
  En die dooddoeners van, onze exportpositie,toegevoegde waarden enz. enz. allemaal onzin,ook zo'n zoethoudertje over doorberekenen aan LNV.Dan zeker weer terug laten betalen via het PVV.Dit wordt de doodsteek voor de schapenhouderij.
  SCHAPENHOUDERS WEES OP UW HOEDE,HIER SPELEN HELE ANDERE BELANGEN!!!!

 • no-profile-image

  m

  De LTO waait zoals gewoonlijk weer met de wind mee.Als de overheid iets roept over electronische I & R,zal de LTO niet zeggen dat dat veel problemen gaat opleveren voor de schapenhouders.Men is zoals gewoonlijk weer voor zo'n domme regeling.''Ja,dan lopen we voor op andere landen''.Nou,daar koop je wat voor! Je verdient er geen cent meer mee en het kost alleen maar een boel geld en ergenis!Gebruik toch je verstand LTO

 • no-profile-image

  Boudewijn

  De Mkz in Engeland had met een chip heus niet voorkomen kunnen worden hoor! Dragers van het virus zijn al lang verplaatst voor er naar het nummer gekeken wordt via een chip of wat voor registratie dan ook. Gebruik je gezond verstand en blijf realist. De hele sektor verzuipt in de kosten van al die onzinregels. Wanneer gaat de consument eens betalen voor dit stukje scharrelvlees? Laten we daar eens energie en geld in stoppen.

 • no-profile-image

  G.Molhoek

  De Heer van Beek moet zijn huiswerk eens beter doen, de meeste fokschapen-houders, hebben bij hun fokschapen een paspoort (scrapie vrij en zwoegerziekvrij status) tevens staan ze geregistreed bij de GZ te Deventer in de databank via IDR-Online, voor afvoer en aanvoer en geboorte.Dus wij hebben het gezondste schaap wat er is en tevens IenR.Meneer Verbeek waneer komen wij van de 21 dagen regeling af? Vecht daar maar eens voor.!!!!

 • no-profile-image

  H.Piters

  Ik vraag me af wat het LTO met van Beek als voorzitter moet, deze man is alleen uit op zelf belang, hoeveel subsidie ontvangt hij per jaar.
  Met het coupeer verbod was hij ook al het eerste die zei dat we onze mond moesten houden omdat het al een gelopen race was, terwijl op dat moment nog niets beslist was, ik denk hij bang is voor zijn grote pot subsidie die hij ieder jaar krijgt.

 • no-profile-image

  H. Elzinga

  De heer Verbeek moet eerst maar eens naar zijn achterban luisteren, hij gaat gewoon zijn eigen gang. Zijn loon wordt keurig elke maand bijgeschreven en hij is twee handen op een buik met het LNV, in plaatst dat hij zich eens inspant voor de boeren en eens iets nuttigs doet voor zijn loon. Ik heb meerdere malen een LNV vergadering bijgewoond. Onder de aanwezigen waren de meeste 55+. dit zegt wel iets over de toekomst van de schapenhouderij. Tijdens de vergadering werd er niet door verbeek geluisterd maar hield gewoon zijn eigen mening. Hij kon niet eens de kosten van de blauwtong voor de sector in kaart brengen. wat ben je dan voor voorzitter. De heer Verbeek vertelt dat het europees al een gelopen race is. Dit is beslist niet het geval. Meerdere europese landen maken bezwaar tegen de electronische chip en vechten door tot het laatste. Dit zou Verbeek ook eens wat meer moeten doen en zich niet zomaar bij alles neerleggen. Ik vraag mij af: Doet hij nog wel wat voor de schapenhouderij? Bijna iedere profesionele schapenhouder heeft zijn lidmaadschap bij de LTO al opgezegd en is lid geworden van LWPS. Ik zou adviseren dat ieder lid zijn lidmaadschap bij de LTO opzegt zodat ze niet meer hoeven bij te dragen aan het salaris van Sjaak Verbeek. Misschien hebben ze dan nog een baantje bij het LNV loket voor hem, dan kan hij zijn eigen database bedienen.

  groeten van een ex LTO lid die eieren voor zijn geld kiest en heeft bedankt voor de LTO.

 • no-profile-image

  gj

  Als het aan van Beek ligt moeten we ons overal bij neerleggen. Een echte LTO man. Hij loopt exact in de pas. Wiens brood men eet diens woord men preekt lijkt het wel.
  Die chip is van geen enkele meerwaarde. Het is de registratie wat goed op orde moet zijn. De identificatie is met de reguliere oormerken voldoende.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.